Expoziția în aer liber intitulată „Memoriile Cetății – Trei ani de intervenții artistice în cartierele Timișoarei”, realizată de Institutul Cultural Român de la Varșovia împreună cu Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii, va fi deschisă publicului în capitala poloneză cu ocazia Zilei Naționale a României, 1 Decembrie. Expoziția formată din 21 de planșe de mari dimensiuni va putea fi vizitată în perioada 1 decembrie 2020 – 28 februarie 2021, în spațiul public în apropierea ICR Varșovia. După aceea, expoziția va fi prezentată și în alte orașe din Polonia.
„Expoziția reunește prin imagini și texte importante demersuri socio-artistice realizate la Timișoara, menite să transforme cultural orașul și să împletească viziuni artistice și civice. În anul 2016 Timișoara a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, schimbat acum în 2023, și își dorește să devină un oraș în care excelența culturală le conferă încredere de sine cetățenilor săi și puterea de a provoca schimbări prin participare și implicare”, ne transmite echipa TM2023.
„Memoriile Cetății”, proiect ajuns la cea de-a treia ediție, este o inițiativă a Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii care își propune să surprindă spiritul Timișoarei prin ochii artiștilor și poveștile locuitorilor. Astfel, a devenit un festival de artă stradală, dar și de muzică, artele spectacolului, implicarea voluntarilor, toate cu un singur obiectiv: crearea energiei civice capabile să genereze o schimbare pe termen lung.
În cadrul primei ediții, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, 10 artiști au fost invitați să activeze 10 cartiere din oraș, în spiritul fiecărui loc. În 2019, a avut ca temă „Revoluția”: concerte tematice și picturi murale au împânzit tot orașul, celebrând libertatea de exprimare câștigată în 1989. Cea de-a treia ediție, de anul acesta, aflată în plină desfășurare, își propune să consolideze legăturile dintre oameni și poveștile orașului în care trăiesc. Astfel, Complexul Studențesc din Timișoara prinde culoare prin intervențiile artistice ale pictorilor muraliști, iar intersecțiile din oraș au fost marcate cu versuri pe care trecătorii le pot citi când așteaptă la semafor.
„Expoziția de la Varșovia își propune să surprindă produsele culturale create pe parcursul anilor 2018-2020, totodată componenta participativă umană din proiect, cu accent pe arta stradală și muralurile care spun istoria și specificul orașului Timișoara, lucrări menite a fi valorificate pe termen lung. Proiectul are în vedere crearea un traseu de street art în Timișoara văzut ca o veritabilă atracție pentru turiști în anii ce preced, dar mai ales în anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană”, ne mai transmite Asociația Timișoara Capitală europeană a Culturii.
Trimite articolul
Xwho cares?