Expoziția „Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma (1966-1981)” va fi deschisă publicului din 27 decembrie, în Galeria Paul Neagu, de la etajul doi al Muzeul Național de Artă din Timișoara.
Expoziția marchează 55 de ani de la înființarea grupului Sigma și urmărește să pună în valoare lucrările artiștilor care au făcut parte din grupul 111 111 (Ștefan Bertalan, Roman Cotoșman, Constantin Flondor) și, ulterior, grupul Sigma (Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan, Ion Gaita, Rusu Elisei și matematicianul Lucian Codreanu).
Cele două grupuri au activat în perioada anilor 1960-1980, fiind recunoscuți nu doar la nivel național, ci și internațional, reușind să influențeze generații întregi de tineri plasticieni și arhitecți.
Lucrările realizate de artiști au îmbinat cele mai noi teorii artistice și științifice de la acea vreme, din mai multe domenii de cercetare, cum ar fi bionică, psihologia formei, cibernetică, informatică și structuralism. Proiectele imaginate de artiști au fost concepute cu scopul de a fi integrate în spațiul urban.
Unul dintre aceste proiecte este „Turnul informațional”. Dacă proiectul ar fi fost transpus în realitate, acesta ar fi devenit un punct nodal în centrul Timișoarei, folosit pentru a difuza electronic cele mai recente știri și informații.
Vizitatorii vor avea oportunitatea de vedea lucrări cunoscute ale celor două grupuri din colecția muzeului, dar și lucrări mai puțin cunoscute, toate prezentate printr-un design expozițional conceput de arhitectul Radu Mihăilescu. Vor fi redate și o serie de interviuri filmate cu artiștii, realizate de Ileana Pintilie și Grațian Gâldău.
„Expoziția 111 și Sigma, reconfigurată în contextul programului Legacy 2024, subliniază rolul central al Timișoarei în neoavangarda postbelică europeană, o mișcare artistică vizionară care a modelat noi perspective în artele vizuale. Aceasta nu este doar o retrospectivă, ci un dialog viu între trecut și prezent, reafirmând moștenirea culturală a orașului ca un laborator al inovației și educației artistice.
Prin această inițiativă, MNArT pune în lumină relevanța globală a artei timișorene și contribuie la consolidarea legăturilor culturale europene. Utopie și cercetare. Grupurile experimentale timișorene 111 și Sigma este o invitație de a redescoperi o moștenire artistică ce continuă să inspire și să conecteze generațiile în virtutea viziunii pedagogice, a virtuozității artistice și multidisciplinarității programatice”, a declarat managerul Muzeului Național de Artă Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!