În perioada 15 – 21 decembrie (cu excepția zilei de 16 decembrie) în orașul nostru va circula un tramvai cu totul special! Expoziția performativă Kit de supraviețuire în comunism prezintă publicului, într-un cadru unic și inedit, o serie de obiecte de strictă necesitate pentru oamenii care locuiau în Timișoara, înainte de 1989. Va spune povestea acestor obiecte și va explica modul în care și-au schimbat ele utilizarea după decembrie 1989. Tramvaiul, unde se desfășoară această expoziție, va circula prin oraș pe un traseu prestabilit și va pleca în fiecare zi de la ora 19.00 din Piața Libertății.
„Împreună ne vom aduce aminte, la 30 de ani de la Revoluție, de un stil de viață auster, plin de greutăți și de lipsuri, dar și de “evadări” personale memorabile, pe care unii dintre noi l-au experimentat direct, și despre care alții abia dacă au auzit. Deschidem arhivele teatrelor din Timișoara, arhiva Direcției de Cultură Timiș și arhiva CNSAS și încercăm, prin intermediul unor obiecte selectate și împărțite în două categorii, arme de rezistență fizică și arme de rezistență culturală, să vă activăm imaginația și să reconstituim pentru scurtă vreme o ”felie” de viață în comunism”, ne transmit cei de la Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
Pe 15 decembrie de la ora 11.00 la Corner Space, Str Hector nr. 1 (Bastion, lângă Galeria Calpe) va avea loc conversația publică cu tema „Rezistența prin teatru: a fost sau n-a fost?” Oamenii din comunitatea teatrală timișoreană, dar și spectatorii vor dezbate această temă. Vor putea fi vizionate o selecție din interviurile realizate în cadrul proiectului Teatrul ca rezistență, ca apoi să se desfășoare o dezbatere pe această temă într-o discuție înregistrată video, care va fi inclusă în documentarul cu același nume, ce urmează să fie produs în 2021.
„Vă așteptăm, așadar, în fiecare seară între 15 și 21 decembrie (cu excepția zilei de luni, 16 decembrie), în stația de tramvai Libertății de la ora 19 de unde vom porni pe un traseu special, înapoi în timp, ca să testăm împreună Kitul de supraviețuire în comunism, alături de actorii Christine Cizmaș, Ionuț-Marian Pârvulescu, Ioan Codrea și Armand Iftode”, ne mai spun cei de la TM2021.
Accesul la expoziția și spectacolul Kitul de supraviețuire în comunism este gratuit, iar rezervările se fac la: 0751 892 340.
Co-curatorii expoziției demonstrative sunt Cristina Modreanu și Ovidiu Mihăiță, care a scris și scenariul performativ. Cu această ocazie va fi lansată și a treia ediție a fanzinului Teatrul ca Rezistență, cu grafică și desene originale de Lucian Popovici.
Teatrul ca Rezistență este un proiect realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, parte a proiectului european Heritage Contact Zone, co-finanțat prin programul Europa Creativă, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local. Proiectul este coprodus cu Auăleu Teatru (Timișoara), care lucrează în strânsă asociere cu instituțiile teatrale majore ale orașului: Teatrul Național din Timișoara, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Teatrul German de Stat, Teatrul Thespis, Teatrul pentru copii și tineret Merlin.
Trimite articolul
XKit de supraviețuire
In comunism am supraviețuit,mai greu este acum din păcate ca sa Supraviețuiești!
Inedit la Timisoara: un tramvai in miscare!