Muzeul Național al Banatului și Fundația „Oravitzan” vor aduce în fața vizitatorilor o expoziție unică, „Spațiile Oravitzan”, care va fi vernisată joi, 14 septembrie, de la ora 13:00.
Apoi, în continuarea evenimentului realizat de muzeu cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, de la ora 15:00, în Sala Revoluției a Palatului Administrativ, va avea loc o masă rotundă dedicată creației lui Silviu Oravitzan, la care vor participa personalități ale lumii artistice și muzeale din România și Europa.
„În anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, Muzeul Național al Banatului este mândru să prezinte nu doar o expoziție excepțională, ci un spațiu permanent aflat la etajul Bastionului Maria Theresia. Acesta va fi dedicat operei maestrului Silviu Oravitzan, un artist emerit care, în creațiile sale, a reușit să împletească simboluri ancestrale cu modernitatea. Noua expoziție permanentă, intitulată „Spațiile Oravitzan”, cuprinde 80 de lucrări găzduite în opt săli și promite să lumineze imaginația vizitatorilor cu operele artistului, unde simboluri metafizice și tradiționale se întrepătrund într-un dans al formelor și culorilor. O donație generoasă a artistului, compusă din 12 opere inedite, constituie nucleul central al acestei expoziții – eveniment”, au transmis, luni, reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Silviu Oravitzan s-a născut în 4 octombrie 1941 la Ciclova Montană, județul Caraș-Severin. Are numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite etc. Deși pare influențat de diferiți pictori abstracți din secolul al XX-lea, Oravitzan e considerat a-și avea rădăcinile în arta bizantină, în arta religioasă a Răsăritului creștin-ortodox.
Trimite articolul
Xmodernitate acum inseamna altceva, de obicei ceva defect, deci e bine ca avem ocazia sa mai vedem si arta adevarata.
#frumos.
#asa da