Operele, care fac parte din expoziția comunității restrânse din Worpswede, din apropiere de Bremen, sunt un simbol al perioadei de cotitură din istoria artei, începutul secolului XX, perioadă în care societatea suferea schimbări majore, cu precădere din perspectiva luptei femeilor pentru emancipare.
Expoziția “Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede. Desene și grafică 1895 – 1906” va fi configurată și contextualizată în spațiile Muzeului Național de Artă Timișoara de curatoarele Andreea Foanene și Teodora Talhoș.
„Pentru că opera ei rămâne încă prea puțin cunoscută în România, această expoziție dorește să crească și aici vizibilitatea ei și a artiștilor din Worpswede. Totodată, trebuie subliniată actualitatea incredibilă a acestei artiste, care a sfidat normele vremii, arătând o perspectivă sinceră asupra feminității și dând dovadă de o determinare aparte într-o societate patriarhală, plină de constrângeri – temă ce rămâne la fel de actuală și 120 de ani mai târziu”, spune Teodora Talhoș, coordonatoarea biroului regional din Timișoara al Institutului German pentru Relații Culturale Externe (ifa) și co-curatoare a expoziției.
Pionieră a expresionismului, deși a fost discreditată de regimul nazist, Paula Modersohn-Becker a devenit una din cele mai importante figuri dn peisajul modernist. A fost pionieră a expresionismului și prima artistă din lume căreia i s-a dedicat un întreg muzeu: Paula Modersohn-Becker Museum în Bremen, Germania – fondat în 1927. Viața sa a fost strâns legată, de altfe, de arta pe care a creat-o. A trăit nonconformist, a căutat mereu libertatea, într-o lume în care rolul femeii nu depășea granița de casnică și mamă.
În scurta sa viață, de doar 31 de ani, a lăsat lumii peste 700 de picturi, aproximativ 1000 de desene și gravuri, însă valoarea acestora a fost recunoscută post-mortem. În timpul vieții, artista germană a vândut doar cinci lucrări.
„Fotografiile, desenele, ilustrațiile sau cărțile prezente în expoziție sunt lucrări ce redau climatul artistic european care a generat întâlniri esențiale, dar și traiecte personale de o mare amploare și complexitate. Expoziția celebrează prezența marcantă a artistei Paula Modersohn-Becker și subliniază un context cultural mai larg, aducând în lumină comunitatea artistică de la Worpswede. În acest context muzeal favorabil, expoziția „Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede”/ „Paula Modersohn-Becker und die Worpsweder (1895-1906)” devine o ocazie de a cunoaște și integra noi teritorii culturale, oferind ocazia de a înțelege și de a contextualiza opere din colecțiile permanente ale muzeului, create în perioade similare”, subliniază Dr. Andreea Foanene, muzeografă MNArT, artistă și co-curatoare a expoziției.
Expoziția ”Paula Modersohn-Becker şi colonia de artişti din Worpswede” este realizată de ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), în colaborare cu Muzeul Național de Artă Timișoara și Centrul Cultural German din Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!