Astfel, studenții Universității de Vest din Timișoara și cei ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca vor avea o prezență de mare anvergură în cadrul festivalului din orașul de pe Bega, prin două instalații de lumină. La finele festivalului din Timișoara, una dintre instalațiile realizate de studenți va ajunge la Leeds, în Marea Britanie, la un prestigios festival de lumină.
Festivalul Lights On va transforma primul oraș european care a fost iluminat public (1884) într-o feerie de lumină, până în 14 octombrie.
Asociația Daisler din Cluj-Napoca a câștigat o finanțare în valoare de peste 160.000 de euro din partea Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara pentru a organiza Festivalul Lights On, dedicat în întregime vieții culturale de noapte.
„Lights On e un festival atipic de lumină, unul dintre cele mai bine conectate din partea asta a Europei”, a spus Andi Daiszler, fondator Lights On.
Lumină, artă și magie în Piața Victoriei la deschiderea The Night-Art Festival
The Night-Art Festival debutează în Piața Victoriei din Timișoara vineri, 29 septembrie, începând cu ora 20:30. Evenimentul se anunță a fi un adevărat spectacol de lumină și sunet, care va transforma noaptea orașului într-o experiență artistică unică. Evenimentul de deschidere a festivalului promite să fie de neuitat, cu trei momente deosebite care vor captiva publicul din prima clipă.
K-lu, un artist vizual și sonor de excepție, va oferi un live show care va teleporta audiența într-o lume a formelor și sunetelor surprinzătoare. Cu ajutorul tehnologiei, acest artist va crea un univers de neimaginat.
Aural Eye va aduce magia video mapping-ului la Timișoara, transformând clădirile și obiectele în adevărate pânze de pictură digitale. Spectatorii vor fi martorii unui spectacol vizual uluitor, în care orașul prinde viață și spune povești fascinante.
Un alt element inedit va fi prezența instalației „Giant Babies”, copiii uriași care se vor plimba printre participanți. Aceștia vor aduce un strop de fantezie în Piața Victoriei.
Timișoara va fi un caleidoscop de lumină și cultură
Cu acest prilej, Timișoara va fi gazda unei expoziții cu totul speciale, semnată de Sven Marquardt, devenit celebru pentru fotografiile și instalațiile artistice care explorează conceptele de identitate, societate, dar și pentru rolul său de bouncer al renumitului și selectivului club de muzică techno – Berghain – din Berlin. Expoziția din Timișoara este o călătorie vizuală captivantă în trecut și prezent și, totodată, promite să fie un moment de referință al festivalului Lights ON România, oferind o combinație captivantă de imagini și peisaje sonore. Expoziția va fi deschisă între 1 și 12 octombrie.
Cu fața acoperită de tatuaje și piercing-uri, Marquardt este cunoscut pentru selectivitatea sa riguroasă în a permite accesul în club, dar și pentru talentul său în domeniul fotografiei și artei vizuale.
Fotografiile alb-negru din seria EastSIDE a lui Marquardt, cunoscute pentru contrastul profund dintre lumină și umbră, prind viață sub îndrumarea vizuală expertă a lui Jonas Meyer. Utilizarea intenționată a efectelor puternice de lumină-întuneric subliniază talentul artistic al lui Marquardt și pune în evidență individualitatea corpurilor, posturilor și fețelor din fotografiile sale.
100.000 de persoane așteptate la Lights On
Peste 100.000 de persoane sunt așteptate la cea mai amplă ediție a circuitului instalațiilor de lumină. Acesta va fi organizat în premieră în Iosefin, unul dintre cele mai vechi cartiere ale Timișoarei. În total, în oraș, vor fi 17 instalații de lumină.
Printre lucrările de impact care ajung pentru prima dată în România se numără Submergence, creația studioului britanic Squidsoup, o experiență inedită care va fascina publicul timișorean și nu numai. De asemenea, Firefly Field, un câmp de licurici, de aproximativ 500 de metri pătrați, aparținând studioului olandez Toer, va fi expusă pentru prima dată la Timișoara.
Evenimentul va avea lansarea oficială în 29 septembrie printr-un spectacol unicat creat de artiști români și străini deopotrivă.
Night Theater, Night Gigs și Night Walks
De asemenea, două concepte de premiere sunt Night Theater și Night Gigs. Primul, o piesă de teatru unică despre securitatea nocturnă în Timișoara, sub semnătura Andreei Tănase și în regia lui Cătălin Mardale, care se va juca într-un autobuz electric în mișcare. Night Gigs, pe de altă parte, este o serie de spectacole surpriză. Achiziționarea biletului nu dezvăluie locația sau actul artistic, informațiile vor fi comunicate în ziua evenimentului.
Festivalul include și Night Walks, tururi nocturne care conectează vizitatorii cu instalațiile de lumină și cu zonele din cartierul Iosefin care suferă transformări de la noapte la zi. Aceste tururi se vor desfășura în mai multe limbi, alături de ghizii de la Timișoara Guided Tours.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Inaugurat în 2018 la Cluj-Napoca de Asociația Daisler, festivalul de instalații luminoase numit Lights On a devenit rapid popular printre iubitorii de artă vizuală inovatoare în spațiul public.
Programul complet și harta instalațiilor le găsiți AICI.
Trimite articolul
XDati-le droguri si nu consumati electricitatea.
Se umfla Timisoara in pene. Sa nu pocneasca.
Bine ca am aflat ca sa evit zona tot weekend-ul. Ce mizerie…
-
Ce mizerii de comentarii. Nu mai bine va mutati intr-o pestera sa nu va mai dertanjeze viata orasului ? Ce nefericiti sunteti, trece viata pe linga voi.