A doua etapă a celei mai mari mișcări culturale de recuperare și relansare a culturii tradiționale locale va însuma două spectacole cu peste șase ore de program artistic fiecare. La acestea se vor adăuga peste 15 expoziții de gastronomie tradițională, aproape zece expoziții de etnografie, artă populară și meșteșuguri, zeci de formații artistice de muzică și dansuri tradiționale, soliști vocali și instrumentiști.
Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre”, ajuns la cea de-a 18-a ediție, este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu susținerea financiară a Consiliului Județean Timiș și în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din județ.
Timișenii sunt invitați la un regal folcloric sâmbătă, 29 martie, începând cu ora 13:00, la Căminul Cultural din Biled, unde vor participa localitățile Dudeștii Noi, Jimbolia, Lenauheim, Valcani, Parța, Remetea Mare, Cenei, Sânandrei, Iecea Mare, Mașloc (Remetea Mică), Cenad, Becicherecu Mic și Biled.
Ansamblul Profesionist Banatul va suține un spectacol folcloric alături soliștii Carmen Popovici Dumbravă, Luminița Safta și David Crișan. Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Coregrafia este realizată de Floare și Grigore Munteanu.
De asemenea, în 30 martie la Căminul Cultural din Belinț, Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” continuă la ora 13:00, cu reprezentanții localităților Giarmata, Găvojdia, Dudeștii Vechi, Coșteiu, Topolovățu Mare, Recaș (Stanciova), Dumbrăvița și Belinț. Județul Timiș își etalează frumusețea etnografică într-un spectacol de peste șase ore.
Ansamblul Profesionist Banatul va performa pentru comunitățile prezente, alături de invitații săi, soliștii Carmen Popovici Dumbravă, Luminița Safta și Alexandru Brundean. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Coregrafia este semnată de Floare și Grigore Munteanu.
Accesul publicului la Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” este liber.
Juriul manifestării are următoarea componență: la secțiunea coregrafie, maeștrii Nicolae Stănescu și Marius Ursu, la muzică prof. dr. Marius Cîrnu și prof. Remus Vălungan, la secțiunea gastronomie prof. Mărioara Pisat, la secțiunea expoziții – colecții muzeograf Emilian Popa și Alina Mafa, la secțiunea poezie dialectală – teatru dr. Adela Popa și Loredana Bândariu.
Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” este finanțat de Consiliul Județean Timiș și este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, coordonat de managerul Liliana Laichici, în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din județul Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!