Proiectul a fost realizat de Asociația „Copii și Zâne”, iar această inițiativă face parte din proiectul „Pișcoțel merge la concert”, implementat de asociație, în parteneriat cu Filarmonica Banatul Timișoara și Asociația Supereroi printre noi. Site-ul beneficiază de finanțare din partea Primăriei Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Noua pagină web include o poveste socială sub formă de video, care prezintă Filarmonica Banatul Timișoara și facilitățile oferite, fiind o resursă valoroasă pentru persoanele cu nevoi speciale. Aceasta ajută la familiarizarea publicului neurodivers cu atmosfera instituției și cu pașii ce trebuie urmați pentru a se bucura de un concert într-un mod relaxat și accesibil.
În plus, pe pagina de accesibilitate este disponibilă o broșură digitală scrisă într-un limbaj ușor de înțeles, care detaliază toate facilitățile de accesibilitate disponibile la Filarmonica Banatul, inclusiv informații despre accesul persoanelor în scaun rulant, sprijin personalizat pentru publicul neurodivers și condițiile necesare pentru o experiență optimă.
Broșura vizează asigurarea unui acces echitabil la cultură pentru persoanele cu autism, dizabilități intelectuale sau orice alt tip de dizabilitate.
„Prin acest proiect, ne dorim să facem cultura mai accesibilă pentru toți, inclusiv pentru persoanele cu autism și dizabilități intelectuale. Cu ajutorul Asociației Supereroi printre noi și al partenerilor noștri, am reușit să creăm un cadru în care fiecare persoană, indiferent de provocările pe care le întâmpină, să poată să se bucure de muzică și să participe la viața culturală a orașului. Filarmonica Banatul Timișoara este acum mai aproape de publicul neurodivers și de toți cei care au nevoie de sprijin pentru a avea o experiență artistică completă”, a declarat Emanuel Pascariu, vicepreședintele Asociației Copii și Zâne.
Proiectul „Pișcoțel merge la concert” este dedicat promovării unui acces mai larg la evenimente culturale pentru persoanele neurodiverse și cu dizabilități și face parte dintr-o inițiativă mai amplă de integrare a acestora în activitățile comunității.
„Prin acest demers, Timișoara își reafirmă statutul de oraș incluziv, în care cultura este accesibilă tuturor. Prima experiență muzicală amplă dedicată persoanelor cu diverse dizabilități a fost concertul de miercuri, 13 noiembrie, care a reunit peste 400 de persoane cu dizabilități și însoțitori ai acestora, într-un demers comun al filarmonicii și al celor două asociații partenere”, au transmis reprezentanții Filarmonicii Banatul.
Pagina de accesibilitate a Filarmonicii Banatul Timișoara poate fi accesată acum online, pe site-ul oficial al instituției, AICI.
Asociația „Supereroi printre noi” are ca misiune promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin intermediul evenimentelor culturale adaptate și prin povești personale. Organizația își propune să ofere oportunități și motive pentru ca persoanele cu dizabilități să participe activ la viața culturală din comunitate, creând un mediu incluziv și accesibil pentru toți.
Prin proiectele sale educaționale și de informare, Asociația Copii și Zâne promovează modalități eficiente de îngrijire, educație și integrare, urmărind bunăstarea copiilor și a părinților acestora și valorizarea potențialului fiecăruia.
foto: Filarmonica Banatul
Citiți principiile noastre de moderare aici!