Primul eveniment va avea loc luni seară, de la ora 19, la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara. Este vorba despre recitalul susținut de Ansamblul Gioventù Armoniosa. Artilștii Alexandra Mahu – flaut, Idina Dudliier – oboi, Alina Talianu – larinet, Radu Țaga – fagot, Horațiu Văsar – corn și Regina Csermak – pian vor interpreta lucrări de: J. Françaix, F. Poulenc, A. Roussel și T. Blumer. Bilete aici.
Apoi, o zi mai târziu, Sala Capitol va găzdui concertul susținut de Orchestra simfonică a Facultății de Muzică și Teatru Timișoara. Dirijor va fi Sebastian Felea. Soliști: Maksym Borinov – trompetă și Daniel Marinău – pian.
În program: A. Goedike – Concertul pentru trompetă și orchestră, Grieg – Concertul pentru pian și orchestră în la minor și I. Ceaikovski – Simfonia nr. 4 în fa minor, op. 36. Bilete aici.
Joi, 23 mai, tinerii artiști ai Orchestrei simfonice a Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara vor urca pe scena Sălii Capitol de la ora 19, alături de soliștii Lois Muntean – vioară și Serena Șchiopu – flaut. Sub bagheta dirijorală a lui Cosmin Teodor Hărșian, vor prezenta următorul program: W. A. Mozart – Uvertura la opera „Don Giovanni”, S. Mercadante – Concertul pentru flaut și orchestră în mi minor, partea I, W. A. Mozart – Concertul pentru vioară și orchestră nr. 5 în la major, partea I și L. van Beethoven – Simfonia nr. 1 în do major, op. 21.
Bilete se găsesc aici.
Săptămâna se încheie cu obișnuitul concert de vineri seara al Orchestrei simfonice „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara. Dirijor invitat va fi, de această dată, Róbert Farkas.
În deschidere, spectatorii vor audia lucrarea compozitorului A. Schnittke – Moz-Art à la Haydn, ce îi va avea ca soliști pe violoniștii Maria Marica și Ștefan Șimonca-Oprița. Apoi, Wies de Boevé, unul dintre cei mai renumiți contrabasiști din Europa, va interpreta alături de orchestră Concertul pentru contrabas și orchestră nr. 2, în si minor, BOT. 29 de G. Bottesini. La finalul concertului spectatorii vor avea parte de Simfonia nr. 41, în do major, KV 551 – Jupiter de W. A. Mozart. Bilete aici.
De altfel, biletele pentru toate evenimentele actualei stagiuni au fost puse în vânzare. Le găsiți aici.
Dirijorul maghiaro-german Róbert Farkas, dirijor principal al Orchestrei Simfonice Mav din Budapesta din septembrie 2021, a captat atenția lumii muzicii clasice când a câștigat Premiul al III-lea al Concursului Internațional „Lovro von Matačić”, precum și Premiul Orchestrei și Premiul special al Societății Compozitorilor Croați (HDS) în 2011.
De atunci, a dezvoltat legături artistice cu orchestre precum Filarmonica Națională Maghiară, Orchestra Simfonică a Radioului Maghiar și Orchestra „Danubia” din Budapesta. O altă colaborare semnificativă îl leagă de Orchestra Filarmonicii „Banatul”, unde a fost dirijor invitat principal în stagiunea 2022/23.
În Germania a dirijat Orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra de Cameră „Mendelssohn” din Leipzig, Filarmonica din Heidelberg, Orchestra Simfonică Wuppertal, Rheinische Philharmonie și Collegium Musicum Pommersfelden. De asemenea, a dirijat Filarmonica NFM Wroclaw, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” București, Filarmonica din Zagreb, Orchestra Simfonică a Televiziunii Radio Croate, Orchestra Filarmonicii Naționale din Sofia și Orchestra „Clásica Santa Cecilia” din Madrid. În 2022 a avut debutul austriac, la Salzburg, alături de Filarmonica Națională a Ungariei.
În afară de mai multe opere clasice precum „Cosí fan tutte”, „La Traviata” sau „Răpirea din serai”, Róbert Farkas dirijează și lucrări moderne și contemporane precum „Moscova Tscherjomuschki” de Șostakovici, „Lehrstück” de Hindemith, opera „Dionysos” de Rihm Nietzsche, „The Turn of the Tide” de Peter Maxwell Davies, „Echnaton” de Philip Glass și „Abends am Fluss und Hochwasser” de Johannes Harneit.
Róbert Farkas s-a născut în Òzd, Ungaria, și a crescut înconjurat de diverse influențe și tradiții muzicale. A studiat apoi Dirijitul Coral și Pedagogia Muzicală, precum și Dirijatul orchestral, cu Tamás Gál și András Ligeti. În 2006, a primit o bursă Erasmus la Universitatea de Arte din Berlin, unde și-a continuat studiile în dirijat cu profesorul Lutz Köhler până la obținerea diplomei în 2012. Din 2013 a fost timp de câțiva ani asistent al lui Ivan Fischer la Berlin, Budapesta și în cadrul unor turnee.
În 2020 a fost lansat primul său CD, o înregistrare a concertelor pentru pian de Anton Rubinstein cu Orchestra Simfonică Radio din Berlin și pianistul Schaghajegh Nosrati.
Wies de Boevé este considerat drept unul dintre cei mai importanți contrabasiști din Europa. Este câștigătorul a șase concursuri internaționale de muzică, fiind distins inclusiv cu Premiul I și Premiul publicului la Concursul ARD din München (2016) și Premiul I la Concursul „Bottesini” de la Crema (2017). În 2015 a devenit primul contrabasist din istorie care a câștigat German Music Competition.
În calitate de contrabasist principal al Orchestrei Simfonice Radio Bavareze și invitat frecvent al multor alte orchestre importante (inclusiv Filarmonica din Berlin, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Filarmonica din Viena și Orchestra Simfonică din Londra), Wies de Boevé concertează adesea în sălile de concert sub bagheta celor mai importanți dirijori actuali.
Wies de Boevé este, de asemenea, recunoscut ca un promotor al repertoriului solo de contrabas, pe care îl interpretează pe scară largă atât ca solist concertist, cât și în numeroase recitaluri cu acompaniament de pian. Primul său CD, care conține muzică pentru contrabas și pian din secolele XIX și XX-lea (2016), a fost apreciat pe plan mondial. În 2020, Warner Classics a lansat al doilea album solo al contrabasistului, dedicat concertelor lui Giovanni Bottesini.
Un muzician cameral căutat, Wies de Boevé a susținut recitaluri în toată Europa alături de Janine Jansen, Bruno Giuranna, Christophe Coin și Pascal Moraguès. De asemenea, a contribuit la realizarea înregistrării de epocă a Harmonia Mundi, „A Soldier’s Tale”, (alături de Isabelle Faust, Lorenzo Coppola și Reinhold Friedrich, printre alții), care a fost lansată în 2021.
Wies de Boevé este profesor de contrabas la Universitatea de Arte din Zürich și la Escuela Superior de Música Reina Sofia din Madrid. A susținut cursuri de măiestrie în întreaga lume și a îndrumat partida de bas a Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene în anul 2013.
Programul este finanțat din bugetul local al Primăriei Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!