Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) împlinește 11 ani de existență anul acesta. De data aceasta însă nu a primit finanțare din partea Centrului de Proiecte Timișoara, instituție subordonată Primăriei Timișoara. Robert Șerban, președintele festivalului spune că juriul a decis că FILTM nu este eligibil.
„Recunosc, n-am crezut că s-a putut întâmpla asta. Mi-am zis că e o glumă. Una proastă rău. Cum, când e vorba despre un eveniment cu adevărat important pentru cultura scrisă a Timișoarei, la care, de-a lungul celor zece ani, au participat mii de iubitori de literatură și sute de scriitori de primă mână, de la autori tineri, până la cei consacrați și traduși în zeci de limbi, distinși cu importante premii naționale și internaționale. Apoi, la anul, orașul nostru va fi Capitală Culturală Europeană, are nevoie de evenimente serioase, care să conteze pentru cei care vor veni aici, pentru cei care sunt de aici”, a transmis Robert Șerban.
S-a depus și contestație la această decizie, „argumentă punctual, se pare că nici n-a fost băgată în seamă”. Fundația Politehnica Timișoara a solicitat pentru „FILTM – Ediția a XI-a – Cărți & Hărți. Vecinătăți literare” 67.500 de lei. A obținut 83,33 de puncte, iar rezultatul după contestație nu a fost modificat.
„Cum să-ți imaginezi că tocmai în ajunul anului în care orașul nostru ar trebui să-și contureze și mai pregnant profilul cultural și să pună accent, în primul rând, pe evenimentele deja existente, care s-au dovedit cu impact la public, un festival de talia FILTM va fi ignorat de către instituția din subordinea Primăriei Timișoara, creată ca să se ocupe, între altele, de programul viitorului an?”, mai menționează președintele festivalului.
Scriitorul numește și câteva personalități care au onorat Timișoara cu prezența lor, în acești zece ani: Slavenka Drakulic, Iuri Andruchovîci, Viktor Erofeev, Laszlo Krasznahorkai, Ludmila Ulițkaia sau Cătălin Dorian Florescu, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți scriitori de limbă germană, câștigător a numeroase premii internaționale de literatură, născut la Timișoara, Mircea Cărtărescu, cel mai apreciat scriitor român contemporan, propunerea României pentru Premiul Nobel.
Mai mulți bani pentru proiectele noi
Robert Șerban spune că Centrul de Proiecte Timișoara a alocat, anul acesta, la capitolul Cultură Scrisă, un buget mic, raportat la celelalte domenii culturale. Totuși, acesta spune că au primit finanțare organizații care au ca obiect de activitate alte domenii, dar au făcut proiecte cu vagi accente pe literatură, iar „bugetele acestor noi proiecte sunt duble și triple față de ceea ce a cerut FILTM. Păi nu e ciudat?!”.
„Iar asta când regulamentul de finanțare a apărut fără să fi fost în dezbatere publică (de exemplu, la Consiliul Județean Timiș regulamentul pentru finanțările pe 2022 stă acum în dezbatere publică). Centrul de Proiecte, o instituție tânără și crudă, a schimbat, în doar câteva luni, regulile privind definirea proiectelor prioritare: spre deosebire de sesiunea de finanțare de anul trecut, acum a definit «proiectele prioritare» și în termeni financiari, propunând limita minimă de buget de 250.000 de lei. Or, FILTM nu are nevoie de așa o sumă uriașă, pentru că festivalurile de literatură nu costă atât. De ce să cerem aiurea și să tocăm aiurea? Sunt bani publici, oameni buni! Iar acea «limită» de 250.000 lei de cheltuit minim nu exista la aplicațiile de anul trecut. (…)
FILTM consideră cartea una dintre pietrele de temelie ale umanității și culturii noastre. Iar cartea înseamnă, nu-i așa, chiar cultură scrisă. Vom continua să facem acest festival și sigur vom găsi sprijin pentru el. Oamenii au nevoie să vadă, să asculte și să citească scriitori importanți. Cititul rămâne un exercițiu intelectual fundamental și formator și suntem datori să-l promovăm continuu”, mai menționează scriitorul.
Centrul de proiecte: Obiectivele nu sunt suficient de clar explicate
Echipa Centrului de Proiecte Timișoara a venit cu câteva lămuriri. Aceștia spun că apelul de proiecte „Cultura în Prezent” dorește să deschidă întregii comunități active în domeniul culturii accesul la resurse, dar și să susțină o paletă cât mai diversă de inițiative culturale: de la proiecte aflate la debut, la acțiuni, proiecte și programe culturale cu o lungă tradiție, care însă reușesc să se reinventeze an de an și să își mențină prospețimea și o reală deschidere față de comunitate.
„Am primit 116 propuneri de proiecte culturale valoroase pentru comunitate. Au câștigat finanțare nerambursabilă 34 dintre acestea, dintre care 4 proiecte care promovează cultura scrisă. (Reamintim, de asemenea, că Municipiul Timișoara a finanțat, din fondul de nevoi culturale de urgență alocat prin Centrul de Proiecte, un alt proiect valoros pentru cultura scrisă, ediția a 9-a a Salonului de Carte Bookfest Timișoara.)
Evaluarea și selecția a fost făcută de către comisii de selecție formate din evaluatori independenți: o comisie formată din 3 membri la evaluarea inițială și o comisie formată din alți 3 membri la evaluarea contestațiilor. Conform grilelor de evaluare, aplicația depusă de organizatorii Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, a îndeplinit parțial cerințele specificate în regulamentul acestei sesiuni de finanțare. Aplicația nu a prevăzut activități educative care să deschidă evenimentul cultural spre comunitate, spre grupurile vulnerabile, spre cartierele orașului în toată diversitatea lor. De asemenea, obiectivele acesteia nu sunt suficient de clar explicate în aplicație și nu evidențiază elemente de noutate pentru ediția din acest an. Sunt incluse în aplicație parteneriate și o listă propusă, însă neconfirmată de scriitori invitați”, transmit cei de la Centrul de Proiecte.
Aceeași sursă mai spune și că Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara este un eveniment marcant pentru Timișoara și încurajează echipa proiectului să continue activitatea cu „aceeași pasiune”. Centrul de Proiecte va lansa anul acesta o serie de apeluri deschise prin care doresc să deschidă proiectul Timișoara 2023 spre comunitate și spre lume.
„Dacă această oportunitate vi se potrivește, vă încurajăm să aplicați cu o propunere de proiect recalibrată, bine structurată, cu obiective nete și cu reală deschidere spre comunitate și spre nevoile ei culturale”, conform echipei Centrului de Proiecte Timișoara.
Rezultatele apelului se găsesc AICI.
UPDATE. Reacția lui Dominic Fritz
Dominic Fritz spune că și el a fost „surprins” de faptul că Festivalul Internațional de Literatură nu a primit finanțare. Se caută însă o soluție.
„Am discutat cu mai multe instituții de cultură din subordinea Primăriei pentru a identifica o soluție de finanțare și găzduire pentru FILTM. Nu am niciun dubiu că o vom găsi.
Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este un mecanism de finanțări nerambursabile transparent care a reușit în scurt timp să profesionalizeze modul în care se dau bani publici pentru cultură în Timișoara. În locul unui sistem de alocări decise politic, discreționar și netransparent avem acum criterii clare, cu evaluări independente și un focus pe impact în comunitate.
Anul acesta, mulți operatori culturali au prins aripi și au depus proiecte excelente în valoare totală de peste 9 milioane. Asta este în primul rând o mare dovadă de încredere pentru acest nou mecanism de finanțare și n-are decât să ne bucure. Dar la o sumă disponibilă de 3 milioane de lei, asta înseamnă și că idei bune și proiecte meritorii în valoare de peste 6 milioane au rămas din păcate nefinanțate. (…)
Sunt conștient de responsabilitatea pe care o avem în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, să nu dăm greș cu felul în care susținem cultura”, a declarat Dominic Fritz.
Acesta mai spune că luna viitoare va organiza o dezbatere la Timișoara despre finanțarea culturii, la care va invita oameni de cultură și experți din toată țara.
Trimite articolul
Xdaca se pricep sa scrie carti, te gandesti ca stiu sa citeasca regulile si sa faca si o cerere de finantare. se pare ca nu, au luat 83 de puncte din 100. Castigatorii au avut peste 90. nu i-a refuzat nimeni, doar ca au fost altii mai bine pregatiti
-
Ăștia erau obișnuiți cu robu, ăla le acorda automat fonduri, știau toti regula, un pic pendaratul 😉
-
Lasa vrajeala ieftina userache, bine ca aveti bani de legebetisme dar pentru festivalul de literatura pas. Sunteti jenanti.
-
-
Ai fost vreodata la Festivalul de Literatura? Sigur nu. Daca si Festivalul asta nu mai e educativ. Dar ma rog, stim toti cum se fac proiectele, platesti o firma sa iti puna cuvintele cheie in text. Nu gasesc cuvintele cheie, nu iti iei punctajul. Rusine! Ii sfatuiesc sa faca contestie. Cand incepe scandalul si se iau proiectele la puricat, brusc se aloca fonduri si pentru cele care chiar fac ceva.
USR-ul are alte prioritati. Lor nu le place literatura. Ei promoveaza doar hipsterisme, evenimente de partid si aberatii artistice.
Adevărul e ca întotdeauna, la mijloc. Nici ăștia nu știu să scrie(proiecte), nici ăia nu vor să citească.
daca de fiecare data cand face cineva scandal in media ca nu a luat finantare sare dominic ca se vor gasi solutii va genera si mai multe scandaluri pentru ca o sa vada oamenii ca functioneaza. si nu e corect fata de ceilalti care nu au trecut baremul. sunt mai multe proiecte care nu au luat finantare decat cele care au luat.