De trei ani se chinuie fostul director al Teatrului German de Stat, înlăturat în mod evident abuziv din funcție, să își câștige dreptatea prin instanțe. Vă reamintim că, în toamna lui 2017, Primăria Timișoara a decis să nu încheie cu Lucian Vărșăndan un contract de management pentru încă un mandat la conducerea Teatrului German de Stat. Asta, după ce specialiștii de la Serviciul de Resurse Umane al PMT, condus de Rodica Aurelian, au ajuns la concluzia că Vărșăndan nu are studiile necesare pentru a putea fi director al TGST.
Ei au invocat, la vremea respectivă, OUG 189/2008, oprind procedura și nepermițându-i lui Vărșăndan să-și prezinte proiectul de management pentru un nou mandat de director, deși obținuse la evaluare nota 9,88. Ministerul Culturii a precizat însă că „procedura de analiză a noului proiect de management nu cuprinde etape referitoare la verificarea dosarelor ori a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească managerul care, în urma evaluării finale, a obținut rezultate mai mare sau egale cu nota 9 (…) în situația prezentată, managerul respectiv are dreptul de a prezenta un nou proiect de management”. Cei din PMT au considerat că știu mai bine. Iar actorii Teatrului German de Stat au organizat proteste. Degeaba, însă. În locul său a fost numit Ioan Boldurean, un inginer mecanic, fost director la Avicola și la Fabrica de ciorapi. Abia în luna septembrie a acestui an, Boldurean a fost schimbat cu actrița Ioana Iacob.
S-a ajuns în instanță, unde Vărșăndan a avut câștig de cauză peste tot. Pe 24 aprilie 2018, judecătorii de la Tribunalul Timiș au decis în favoarea fostului director. Primăria a făcut recurs și, în septembrie 2018, a pierdut procesul și la Curtea de Apel, astfel că a trebuit să continue procedura întreruptă cu un an înainte. Sentința trebuia pusă în aplicare în termen de 30 de zile, lucru care nu s-a întâmplat însă. În aceste condiții, Vărșăndan a intentat, din nou, proces municipalității, termenul fiind stabilit la finele lunii martie.
Între timp însă, Primăria Timișoara a dat drumul procedurii de evaluare a planului de management propus de Lucian Vărșăndan și… surpriză! Pe 5 martie 2019, după analizarea dosarului, proiectul a fost notat cu 6,81, fiind declarat respins.
Fostul primar al Timișoarei îl acuza pe Vărșăndan că „este sfidător”. Dar, în același timp, jocurile erau în așa fel făcute încât acesta să nu aibă câștig de cauză.
Fostul director a intentat o nouă acțiune în instanță, iar joi, 26 noiembrie, judecătorii Tribunalului Timiș i-au dat din nou dreptate.
„Obligă pârâții (Primăria Timișoara și primarul Timișoarei – n.r.) să continue procedura de analiză a noului proiect de management al reclamantului, de la momentul stopării acestei proceduri în 2017, cu specialiștii Matioc Stela-Maria şi Medinschi Georgeta, în termen de 10 zile lucrătoare de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. În cazul neîndeplinirii acestei obligații, obligă pârâtul Municipiul Timișoara prin Primar să plătească reclamantului penalități în cuantum de 500 lei pe fiecare zi de întârziere până la executarea efectivă a obligației și obligă pârâtul Primarul Municipiului Timișoara la plata amenzii prevăzute de art. 24 alin. 3 din Legea nr. 554/2004. Obligă pârâții, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 8.000 euro cu titlu de daune morale, plătibili în lei la cursul de schimb de la data efectivă a plății. Respinge în rest cererea. Obligă pârâții, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 3200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în decizia de joi a judecătorilor Tribunalului Timiș.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Rămâne de văzut dacă noua administrație va fi la fel de încăpățânată ca precedenta.
Vărșăndan lucrează la Teatrul German din anul 1999, iar timp de zece ani a condus instituția de cultură, devenind director în 2007, la vârsta de 31 de ani. El este licențiat în Litere și Drept la Universitatea de Vest din Timișoara. În 2018, deci după ce a fost dat afară, a câștigat premiul Radio România Cultural la secțiunea Teatru, pentru excelența managementului vizionar și coerența strategiei artistice a teatrului pe care l-a condus până în toamna lui 2017.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCe gunoi a fost si este robu asta… bine ca a scapat Timisoara de el!
Dar totusi in tara asta nu avem legi si procurori? Robu si cu Aurelian daca s-a dovedit in instanta in cazul asta ca au intors si sucit toata procedura ca sa il sape pe varsandan nu sunt pusi la plata? Financiar sa plateasca procesele si penal pentru abuz in serviciu? Nu….. nimic, nimic???
Cine răspunde pentru halul în care a ajuns Teatrul German din cauza lui Robu? Și-a bătut joc de o instituție, de cultură, nu doar de un om.
redactie Tion,va rog frumos sa ne aratati o copie a unei chitante ca acest fost primar a platit in nume propriu vreo amenda, altfel tot ce scrieti este can can
In cardasie cu pasunista aureliana de la resurse umane au fost realizate toate ilegalitatile, trebuie sa vina scadenta.