Clădirea marcantă a localității timișene Foeni, Conacul Mocioni, a fost sărbătorită vineri seara, la Timișoara. Autoritățile județene, alături de Asociația Miltonia și partenerii islandezi, care au contribuit la promovarea activităților artistice ale edificiului, au prezentat cele mai noi realizări în jurul edificiului aflat încă în restaurare.
Conacul Mocioni a devenit o sursă de educație pentru elevi. Asociația Miltonia, care este partener în promovarea conacului, a demarat mai multe activități de informare în școlile din localitate dar și din Timișoara, în care experți au vorbit cu aceștia despre importanța patrimoniului.
„Se reface un conac, se reabilitează. Este o clădire, dar acea clădire are nevoie să fie readusă la viață, așa cum era odinioară, să devină un centru de interes pentru comunitatea din Foeni și de asta ne-am ocupat noi în aceste zece luni draconice.
Vreau să vă spun că am avut 11 activități de educație culturală și de educație pentru patrimoniu. Am avut peste 1.300 de persoane în grupul țintă, dintre care o mie de copii. Am reușit să ajungem la peste 1.100 de copii și suntem foarte fericiți. De ce suntem așa de fericiți? Pentru că noi am preluat acest proiect din mers. Am intrat în proiect anul trecut, la finalul lunii iunie și toată perioada alocată cu generozitate acestor activități a trebuit să o restrângem foarte mult și să ducem la bun sfârșit aceste activități.
Sunt foarte fericită să vă spun că echipa mea și cu mine am reușit (…) să le explicăm copiilor ce înseamnă tradițiile, de ce ne interesează pe noi astăzi ce s-a întâmplat acum mai bine de 300 de ani”, a spus Beatrice Căițanu, responsabila cu activități culturale din cadrul Asociației Miltonia.
Urmează să fie tipărite și două manuale, care să ajungă în școlile partenere și nu numai.
Asociația Miltonia a realizat și „Fruștiucul bănățean”, un proiect prin care se dorește aducerea întregii comunități Foeni în centrul atenției.
Conacul Mocioni este și locul în care va ajunge, într-un final, expoziția itinerantă „Heritage of the Past – Future of the Comunity”, realizată de grup de artiști plastici, români și islandezi. Istoria conacului și felul în care acesta s-a întipărit în mentalul localnicilor, în decursul istoriei, a fost sursă de inspirație pentru lucrările care au fost văzute și de islandezi, până să revină acasă, în Banat. Acum se află la Bastionul Theresia din Timișoara.
„Astfel am putut țese o poveste în jurul acestui conac, alături de niște artiști foarte talentați – atât din Islanda cât și din România – cu portofolii internaționale și cu participări la expoziții în nenumărate muzee și colecții.
Am încercat practic, împreună, să aducem pe simeze, atât în Islanda cât și aici la Timișoara, o expoziție a cărei target final va fi conacul în sine, devenind un spațiu expozițional în cadrul acestui centru cultural care se va reconstrui practic în Foeni; deschizând pentru un public chiar și din spațiu rural nu numai o perspectivă asupra trecutului, ci și o perspectivă asupra viitorului”, a subliniat Alexandru Babusceac, curatorul expoziției.
Artiștii care au realizat expoziția sunt Sorin Scurtulescu, Andrada Damianovskaia, Corina Nani, Renée Renard, Saint Machine si Ana-Maria Szollosi din România, iar Sara Björg si Rebekka Ashley sunt din partea Islandei.
În paralel, la Foeni se desfășoară și rezidența artiștilor Analisa Radu și Flaviu Roua și a islandezului Úlfur Logason.
Conacul Mocioni, încă în șantier
Până să ajungă gazdă pentru evenimente artistice și de anvergură, Conacul Mocioni va mai rămâne în șantier o vreme. Lucrările sunt întârziate, spune Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, iar, de săptămâna viitoare, orice zi care depășește termenul contractual va veni cu penalizări pentru constructorul care se ocupă de restaurare.
„Conacul Mocioni este un exemplu a aplicării testului. El va fi urmat de un proiect și mai mare, reabilitarea Castelului Huniade, care sperăm să înceapă în toamna acestui an. Lucrăm la licitația pentru execuția efectivă. Acest Conac Mocioni este un test pentru noi. Până acum, de succes și dorim să îl ducem până la capăt. Mai sunt patru luni de lucru și sperăm ca până la sfârșitul verii, asta dacă nu mai descoperim lucruri neprevăzute pe șantier, așa cum a fost cazul până acum cu acele 280 de morminte descoperite, cu scările originale care au fost acoperite cu beton de către comuniști sau alte chestiuni care au întârziat lucrarea și au solicitat soluții tehnice de conservare. Până la sfârșitul acestei veri vom finaliza toate lucrările și după aceea, provocarea cea mai mare va fi punerea în valoare a monumentului.
Momentan, până la 30 aprilie este termenul contractual. După aceea, tot ce depășește acest termen se va face cu penalități. Firma este deja notificată. Nu avem probleme legate de calitate, ci probleme legate de viteza de lucru pe șantier, dar evident că avem experiența lucrărilor anterioare și aplicăm clauzele contractual în caz de nerespectarea lor”, a declarat Alin Nica, președintele CJT.
Construit în anul 1750 cu scopul de a fi locuința familiei Mocioni, conacul din Foeni a fost folosit cu diverse funcții în timpul perioadei comuniste, servind drept baie comunală, grădiniță, depozit pentru erbicide și pesticide, sală de sport și sifonărie. După 1990, a fost folosit ca locație a unei discoteci.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
Renovarea conacului din Foeni întârzie, dar la Muzeul de Artă din Timișoara se ține Balul Mocioni
FOTO. Patru artiști stradali vor schimba aspectul comunei Foeni
Fotografii și picturi cu Conacul Mocioni din Foeni, expuse în Islanda
Picturi murale pe fațadele unor clădiri din jurul Conacului Mocioni
Citiți principiile noastre de moderare aici!