Cartea de Aur are o însemnătate istorică inestimabilă pentru Filarmonica Banatul fin Timișoara, pentru regiune și pentru România, în general.
A fost denumită astfel după înființarea Societății filarmonice, în data de 21 octombrie 1871. În Cartea de Aur se regăsesc semnăturile a sute de soliști și compozitori celebri, nobili ai acelor vremuri, dar și personalități contemporane marcante.
Cartea de Aur s-a degradat serios odată cu trecerea timpului, însă priceperea și profesionalismul a două restauratoare ale Muzeului Național al Banatului din Timișoara au făcut posibilă readucerea ei într-o stare impecabilă.
„Sub atenta îngrijire și îndrumare a directorului interimar al departamentului, Floare Ghercia, care are o experiență de aproape 40 de ani în domeniu, Miruna Anda Rada a restaurat Cartea de Aur. A fost un proces complex și îndelungat, ce a necesitat dedicare, pricepere și atenție la detalii, și care s-a derulat pe parcursul a trei luni. În semn de recunoștință, Filarmonica Banatul Timișoara le-a premiat pe cele două restauratoare de la Muzeul Național al Banatului”, au transmis, luni, reprezentanții instituției de cultură.
În Cartea de Aur au semnat mari muzicieni și melomani care au onorat invitația de a trece pragul Filarmonicii începând cu secolul al XIX-lea. Printre aceștia se numără violonistul Pablo de Sarasate, compozitorul Johannes Brahms, violonistul Joseph Joachim și compozitorul Béla Bartók.
„(…) de data aceasta nu este vorba de o afacere ci de concertul unor muzicieni care sunt niște stele pe firmamentul muzicii, Joseph Joachim fiind cel mai mare violonist, iar Brahms primul compozitor ale cărui compoziții sunt lipsite de superficialitate și șarlatanii de viitor”, relata presa vremii la venirea lui Brahms și a lui Joachim la Timișoara.
În data de 27 aprilie 1997, au semnat în Cartea de Aur: Regele Mihai I al României, Regina Ana, Principesa Margareta și Radu Duda.
Primul care a semnat în Cartea de Aur după restaurarea acesteia este maestrul Cristian Măcelaru.
Dirijor principal al Orchestrei WDR Sinfonieorchester din Köln, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu” din București, Cristian Măcelaru a câștigat, în anul 2020, Premiul Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”.
Tot în 2020, timișoreanul Cristian Măcelaru a devenit Cetățean de Onoare al orașului de pe Bega.
Foto: Filarmonica Banatul
Trimite articolul
XBrams…zici ca-i nu stiu ce somitate si nu un lautar ce chinuia instrumentele…ca sincer vorbind daca ar trebui sa alegeti intre a asculta timp de un an simfonica sau manele, ati merge clar pe a doua varianta…inclusiv ‘telectualii care, saracii, disperati sa para mai sofisticati ca restul, se expun ocazional durerii de a asculta somfonica. Da, nu ma intelegeti gresit…muzica clasica are vreo 20, poate chiar 30 de piese reusite…dar restul sunt scartaiala unora care in ziua de azi s-ar face de rahat in faza unor Copilu Minune sau ala celebru cu saxofonul…am uitat cum il cheama, ala cu mutra de soricel cu ochelati…Armin?
-
Pai, n-am citit cu atentie comentariul tau, dar sunt si eu indignat ca n-au lasat-o pe Jador sa cante in filarmonica.
-
prea subtil, muuuult prea subtil cu tot cu test! 🤣😂🤣😅
-