Ovidiu Megan, noul director executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, însoțit de câțiva artiști timișoreni, a luat parte, la finele săptămânii trecute, la Novi Sad, la vernisajul expoziției „3E: Ecology, Ethics, Aesthetics”, curatoriată de Alina Șerban și Sava Stepanov la Galeria Rajko Mamuzić.
Festivalul Dialoguri Dunărene
Expoziția face parte din programul „Dialoguri Dunărene”, un festival internațional al artelor vizuale din regiunea Dunării.
Misiunea festivalului este de a dezvolta o platformă pentru un dialog deschis între culturi, stabilind conexiuni solide dincolo de granițele fizice și limitele naționale, oferind în același timp o perspectivă a tendințelor artistice contemporane în artele vizuale din regiunea Dunării.
Galeria de artă Bel Art din Novi Sad a lansat Festivalul Dialoguri Dunărene în 2012 ca un proiect pilot, iar din 2013 au avut loc zece ediții până acum. Peste 400 de curatori și teoreticieni de artă din macroregiunea Dunării au participat până acum la festival: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Ucraina, Slovenia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Cehia.
Ediția de anul acesta a festivalului se intitulează „Quo Vadis Mundi?”, concentrându-se pe rolul social al artei și pe identificarea soluțiilor pentru probleme globale și personale.
Evenimentul care a dat startul festivalului, expoziția 3E: Ecologie, Etică, Estetică, este curatoriată de Sava Stepanov (SRB) și Alina Șerban (RO). Artiștii prezenți în expoziție sunt: Nona Inescu (RO), Lea Rasovszky (RO) și Cristian Răduță (RO), în dialog artistic cu Happy Trash Production (SRB), Adrienn Ujhazi (SRB), Nemanja Milenković (SRB), Vesna Tokin (SRB) și Radomir Knežević (SRB).
Evenimentul reprezintă o colaborare dintre Fundația Interart TRIADE din Timișoara și Galeria Bel Art din Novi Sad, care constă în alegerea a câte unui curator care să asigure dialogul între artiștii români și artiștii sârbi.
„Fundația Triade din Timișoara și Galeria Bel Art din Novi Sad au contribuit la succesul acestui proiect, festival de artă contemporană, Dialoguri danubiene. De șapte ani există această colaborare și bineînțeles că acest prilej de participare în Capitala Europeană a Culturii de la Novi Sad ne bucură, pentru că reușim să conectăm artiștii noștri din Timișoara și din România cu evenimente internaționale și cu rețeaua aceasta danubiană europeană de artiști.
Bineînțeles, ne propunem să continuăm acest dialog danubian și anul viitor la Timișoara, în cadrul Capitalei Culturale. Suntem și noi interesați să vedem experiența colegilor de la Novi Sad din acest an, să învățăm din lucrurile bune și mai puțin bune care s-au întâmplat aici și să reușim să optimizăm ceea ce se va întâmpla la Timișoara anul viitor”, a declarat, după vernisaj, Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.
Foto: Tion
Festivalul Dialoguri Dunărene se va desfășura până la sfârșitul acestui an, timp în care vor fi organizate mai multe expoziții: Small Reboots (Mici Restarturi, de către artiști japonezi) care va avea loc în perioada 12-28 august la Muzeul de Artă Vojvodina; Off-Centre (Castelul Karačonji 13-21 august), Quo Vadis Mundi? (expoziție de steaguri artistice în Parcul Liman, 1 septembrie-31 decembrie), Dunăre + Slovenia. Natura Artei (Galeria Bel Art, 1-16 septembrie) și Novi Sad+. Impulsurile Dunării (Centrul Cultural Novi Sad, 1-16 septembrie).
Ovidiu Megan a avut discuții cu omologii de la Capitală Culturală Europeană Novi Sad pe diferite teme, precum voluntariat, comunicare și strângere de fonduri.
„Există pentru anul viitor o idee pe care vrem să o transformăm într-un proiect, de a conecta Capitala Culturală Timișoara cu alte capitale europene ale culturii din perioada anterioară. Sibiu și Novi Sad sunt în această schemă, dar ne dorim o conectare și cu alte foste capitale culturale europene și să existe un schimb de artiști.
Sunt multe lucruri de infrastructură care nici la ei nu s-au terminat, treceam pe lângă multe obiective care sunt în lucru. Cred că și la noi aceste lucruri trebuiau făcute mai devreme, începute, ca să le putem folosi în anul Capitalei Culturale. Dar dincolo de acest lucru, trebuie să ne bucurăm de acest prilej, care a generat multe proiecte, inclusiv de infrastructură, chiar dacă ele se vor finaliza după anul Capitalei Culturale Europene, pentru că este o moștenire cu care Timișoara va rămâne”, a mai spus directorul Ovidiu Megan.
De asemenea, amatorii de artă care ajung în orașul sârb pot vedea expoziția Paralele Timișoara/Novi Sad la Galeria Matica Srpska până în 4 septembrie. În 2023, expoziția va putea fi văzută la Muzeul Național de Artă din Timișoara.
Programul Capitalei Culturale Europene se bazează pe patru piloni importanți care semnifică valorile orașului Novi Sad: Libertate, Curcubeu, Speranță și Dragoste.
Anul acesta, Novi Sad își propune să construiască o rețea de spații culturale în opt locații restaurate și nou construite în oraș și în împrejurimi, reprezentând cel mai mare proiect de infrastructură al Capitalei Culturale Europene. Spre exemplu, unul dintre spațiile care găzduiește expoziții, Centrul Cultural Slivara, este fosta fabrică de mătase din oraș.
Pe aceeași temă:
FOTO. Expoziție comună Timișoara-Novi Sad în Capitala Culturală Europeană din 2022
Citiți principiile noastre de moderare aici!