Miercuri, 11 decembrie, artistul Dan Perjovschi a realizat o lucrare grafică în timp real, în fața publicului, pe unul dintre pereții Centrului de Informare Turistică Timișoara. Evenimentul a fost nu numai o celebrare a momentului istoric al Revoluției din 1989, ci și o oportunitate pentru timișoreni de a interacționa cu un important artist contemporan.
O serie de lucrări semnate de artistul Dan Perjovschi, reunite sub titlul „De ce? mbrie 1989” și inspirate de ideea de libertate, sunt expuse în aer liber în mai multe locuri din Timișoara. Publicul are oportunitatea de a descoperi aceste lucrări atât în centrul orașului, pe feroneriile fostei Garnizoane, cât și în diverse cartiere, unde au fost amplasate pe 10 cuburi.
Expoziția va rămâne deschisă până pe 8 ianuarie 2025 și face parte din programul „35 de ani de libertate”, organizat de Primăria Municipiului Timișoara.
Dan Perjovschi a răspuns și câtorva dintre întrebările puse de oamenii din public.
„Conceptul acestui eveniment este celebrarea libertății și a democrației. Sunt 35 de ani de la Revoluție. De ce «De ce ? mbrie»? Pentru că toată lumea se întreabă, încă, ce a fost, cum a fost. Este firesc să se întrebe, chiar și după atâta timp. […] Eu desenez și mă pot exprima liber prin arta mea datorită acestui oraș și acestor cetățeni. Pentru mine este întotdeauna o onoare să vin să fac parte din proiectele de aici. Timișoara a devenit un oraș al artelor vizuale, sunt foarte multe expoziții, platforme, proiecte. Timișoara este un loc foarte important pentru mine, ca și artist”, a declarat Dan Perjovschi.
Dan Perjovschi este un artist român din Sibiu, cunoscut pentru activitatea sa diversă ca desenator, ilustrator, scriitor, jurnalist și autor de performance. Operele sale îmbină elemente de desen, benzi desenate, artă brută și graffiti și sunt expuse temporar în muzee și spații de artă contemporană din întreaga lume. El abordează teme sociale și politice de actualitate, iar contribuțiile sale au avut un impact semnificativ asupra culturii românești. Are lucrări expuse la Timișoara încă din 1991. A participat la toate edițiile Festivalului de performance „Zonaˮ (1993-2002), precum și la Bienalele Beta și Art Encounters. A avut expoziții în Statele Unite ale Americii, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Norvegia, Elveția, Marea Britanie, Mexic, Brazilia, Coreea de Sud și China.
foto: Tion
Trimite articolul
XO mazgaleala
-
… spuse criticul de artă SSS, răpirea din serai de pe peretele tau arata mai bine, nu ?
-
doar un pastilat poate spune ca asta e arta, mai lasa bobitele nene
-
ce a imbatranit Icre…
-
:)))))))))))
Poate ca nu inteleg eu arta, dar asta pare ca bataie de joc.
-
Sunt multe lucruri pe care nu le intelegi, respectul si pasarica fiind unele dintre ele.
Foarte tare ca avem si astfel de oameni printre noi, iar pentru incultii din comentarii, aceasta “mazgaleala” mi se pare extrem de bine facuta, trebuie doar sa faci un minim efort si sa iti iesi un moment din propria perceptie despre viata si despre cum “trebuie totul sa fie”.
-
sigur ca da, glume de genul alora pe care le citeam pe veceu, acum in forma de “arta”, a.k.a. mazgaleli slabe pe perete. exista mazgaleli prin oras pe pereti care in mod involuntar sunt superioare celor facute de acest papitzoi care chiar are impresia ca a depus efort
la noi chiar nu exista arta care nu e gunoi, din reciclabile, scris aiurea cu pixul pe pereti, etc?
nu ii suport pe astia care mazgalesc peretii.
Ca și individ este foarte greu de avut un dialog constructiv cu acest Perjovschi. O spun din câteva întâlniri la momente diferite în care de fiecare dată singură poziție validă era ceva propovăduită de el…restul e ce e:)
Cum arata frescele pictate de clasici, ca Leonardo da Vinci sau Ștefan Szönyi și cum arată mâzgalelile astea gen YCRE, Nego, Keto și alții din familia Zam Zam.