Expoziția prezintă lucrările artistei Ferencziné Török Anikó din Szeged, pedagog și mamă a unui copil cu autism. Prin obiectivul aparatului de fotografiat, Anikó oferă o perspectivă profundă asupra universului copiilor din spectrul autist, facilitând o mai bună înțelegere și empatie din partea publicului.
„Expoziția a fost realizată inițial ca o lucrare de examen pentru un curs de fotografie. După finalizarea acestui proiect, în 2019, am început un nou demers. A fost primul proiect în care am încercat să surprind și să transmit prin imagini realitatea vieții cu autism.
Acest material este foarte important pentru mine, un fel de jurnal personal. Dacă măcar o persoană, prin această expoziție, începe să înțeleagă mai bine ce înseamnă să trăiești cu autism sau să fii alături de cineva care are autism, atunci mă consider pe deplin mulțumită.
Dacă reușesc să deschid ochii și să sensibilizez chiar și o singură persoană cu privire la autism, consider că mi-am atins scopul”, spune artista Ferencziné Török Anikó.
Publicul poate vizita expoziția în perioada 2 – 7 aprilie la Centrul de Proiecte, iar între 8 – 13 aprilie la Galeria 5, ambele locații aflându-se pe strada Vasile Alecsandri nr. 1. Programul de vizitare este zilnic, între orele 11 și 18, iar accesul este gratuit.
În cadrul vernisajului expoziției a fost prezentă și mama unui băiat de 14 ani, care este diagnosticat cu autism.
„Săptămâna trecută, Paul a împlinit 14 ani și a trebuit să-i facem buletin. Ceea ce m-a impresionat profund în societatea noastră a fost amabilitatea celor de la serviciul de eliberare a buletinelor. Au știut să se poarte într-un mod cald, înțelegător, fără presiune, atât față de noi, ca părinți, cât și față de Paul.
Ce pot să vă spun despre această călătorie în lumea autismului este că începutul este dificil. Însă, odată ce înțelegi că te poți baza pe sprijinul potrivit, lucrurile devin mai clare și mai gestionabile, fără emoții copleșitoare.
În județul nostru, de exemplu, nu cunosc existența unui centru de zi sau un centru rezidențial, așa cum există în alte orașe. Un loc unde părinții să își poată lăsa copiii, știind că sunt în siguranță, în grija unor specialiști. Ne dorim un sistem în care, la fel cum investim în educație și facultăți, să putem investi și în viitorul acestor copii, oferindu-le un loc unde să fie îngrijiți și respectați.
Vă rog, ca reprezentanți ai comunității, să transmiteți acest mesaj primarului nostru. Sunt părinți care muncesc, care au contracte de muncă și care nu pot beneficia de statutul de îngrijitori permanenți pentru copiii lor. Îmi iubesc copilul enorm, la fel ca toți ceilalți părinți, dar îmi doresc să îl pot încredința unor oameni care știu cum să îi sprijine, unor profesioniști dedicați. În prezent, sistemul oferă sprijin doar până la 18 ani, dar ce se întâmplă după aceea?”, a transmis mama băiatului.
Evenimentul este organizat de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
„Am ales să marcăm Ziua Internațională a Autismului printr-un eveniment menit să aducă la cunoștința publicului experiențele de viață trăite de persoanele cu autism, prin intermediul artei fotografice. Acest demers este realizat prin ochii unei mame un copil cu autism.
Deși o fotografie valorează cât o mie de cuvinte, am considerat important ca trăirile și experiențele ei să fie redate în două limbi, română și engleză, pentru a înțelege și mai bine ceea ce a simțit și pentru a sensibiliza opinia publică. Atât în ceea ce privește luptele și barierele pe care le trăiesc persoanele cu autism, cât și în privința punctelor lor forte, adesea invizibile în rândul comunității noastre, ne dorim ca această expoziție să ofere o perspectivă mai profundă. Scopul nostru nu este doar să-i privim pe acești oameni prin prisma manifestărilor lor exterioare, ci și să înțelegem ceea ce trăiesc, simt și lumea în care își duc existența.
Nu trebuie să încercăm să-i încadrăm într-un tipar care ne este nouă convenabil, ci să înțelegem rolul lor în societate, să le oferim sprijin și să ne adaptăm noi la realitatea lor. În anul 2025, nu ne mai putem permite să ignorăm autismul, să refuzăm acceptarea copiilor cu autism în școlile noastre, să nu îi vedem și să nu le recunoaștem drepturile”, a declarat Emese Esztero, directoarea DASMT.
Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată anual pe 2 aprilie, a fost instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 2007. Scopul acestei zile este de a atrage atenția asupra necesității de a sprijini persoanele cu autism, promovând incluziunea și respectarea drepturilor acestora.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), se estimează că la nivel global aproximativ 1 din 100 de copii are tulburări din spectrul autist (ASD). Această estimare reprezintă o medie, iar prevalența raportată variază semnificativ între studii
În ceea ce privește România, un studiu din 2016 a indicat o rată de identificare a autismului de 14,3% în rândul copiilor din școlile primare. Totuși, această cifră pare neobișnuit de ridicată comparativ cu alte țări și ar putea reflecta diferențe în metodologiile de diagnosticare sau în raportarea cazurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!