Expoziția Mirroring the Ecosystem poate fi văzută în perioada 17-26 februarie la sediul FABER și ulterior în spațiile UPT.
„Expoziția previzualizează o cercetare continuă și multifocală asupra economiei Timișoarei. Deoarece conceptul de „oglindire” în științele sociale reprezintă un comportament inconștient prin care o ființă imită o alta, expoziția oferă un tablou de reflecție, un inventar și o interconectare tangibilă a competențelor, datelor, locurilor, tehnologiilor și produselor. În ansamblu, spațiul reflectă asupra stării actuale a designului în oraș și a rolului său ca disciplină invizibilă sau vizibilă, fundamentală pentru economia locală și legătura cu aprovizionarea sau cererea globală”, au transmis, sâmbătă, reprezentanții UPT.
Potrivit rectorului Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, deschiderea evenimentelor culturale coincide și cu aniversarea a 100 de ani de campus universitar în Timișoara, mai precis de la inaugurarea, în prezența Regelui Ferdinand, a Facultății de Mecanică, prima clădire proprie a Politehnicii timișorene.
Rectorul UPT a precizat că acum, după un secol în care campusul universitar a crescut și a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea modernă a orașului și a zonei, Universitatea Politehnica Timișoara a lansat conceptul de Campus Creativ UPT, prin care întreaga comunitate academică, profesori, studenți, dar și partenerii din mediul economic, sunt încurajați să inoveze, contribuind astfel la crearea lumii de mâine, expoziția Bright City Scapes fiind, din acest punct de vedere, o reflectare a noii viziuni și a strategiei UPT.
Oana Simionescu, din partea FABER, a prezentat conceptul care a stat la baza expoziției, munca depusă pentru pregătirea și realizarea acesteia, dar și etapele care vor urma în cadrul proiectului.
Nu în ultimul rând, curatorul expoziției, Martina Muzi, a prezentat celor prezenți, în cadrul unui tur, scopul expoziției, modul de realizare a acesteia, dar și imensa muncă de cercetare care a fost depusă pentru documentarea proiectului.
Bright Cityscapes este un program multidisciplinar al cărui scop este de a crea un laborator de design pentru oraș, interesat să observe, să răspundă și să acționeze asupra urgențelor contemporane prin intermediul disciplinei de design, arhitectură și cultură digitală. Programul reunește gânditori internaționali, designeri, sociologi, rețele creative, mediul academic, instituții și companii.
În spațiul expozițional se regăsesc cercetări bazate pe date, colecții de obiecte, componente, materii prime și documentație fotografică. Obiecte banale, cu funcții, forme și substanțe diferite, sunt împrumutate de la companii, din liniile lor de producție. Componentele sunt extrase de pe liniile de asamblare și prezentate într-o stare temporară, înainte de a fi ascunse în interiorul unor obiecte tehnologice complexe, sau transformate în altceva.
De asemenea, fotografiile ilustrează perspective asupra unor spații inaccesibile, unde zone ale fabricilor, muncitorii, mașinile și infrastructurile sunt în funcțiune 24 de ore din 24, 7 zile din 7, în spatele ușilor închise.
„Întreaga instalație este produsă în cadrul centrelor industriale locale. Ansamblul expozițional folosește mobilierul uzual al liniilor de asamblare ale fabricilor și regândește designul acestora pentru a găzdui elementele materiale și vizuale ale cercetării. Fiind un sistem modular care reflectă repetiția și standardizarea industriei de producție globale, compoziția generală creează premisele unei reflecții asupra dependenței contemporane dintre forțele de producție locale și multinaționale.
Mirroring The Ecosystem este începutul unei investigații care pornește din Timișoara, iar apoi construiește noi traiectorii cu scopul de a dezvălui narațiuni contemporane prin și despre design. Fiind prima componentă a programului Bright Cityscapes, aceasta face parte dintr-o serie de activități care includ o serie de conferințe, expoziții și un program academic, al căror scop este de a facilita colaborările, de a iniția inițiative ludice și de a infuza sectoarele creative, educaționale și productive ale Timișoarei cu noi energii”, au mai transmis, sâmbătă, reprezentanții UPT.
Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, Ordinul Arhitecților din România și Fundația Flex. Curator este Martina Muzi, iar echipa de coordonare a programului este alcătuită din Oana Simionescu (FABER) și Loredana Gaiță (UPT).
Echipa de producție a expoziției este formată din Anabella Costache și Bianca Schick.
Din echipa programului fac parte: Cristian Blidariu, Diana Caducenco, Victoria Cociotă, Alexandru Luca, Ionel Mărgineanu, Ema Prisca, Roxana Sîrbu, Florin Unguraș și Mihaela Tilincă.
foto: UPT
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XFiind un sistem modular care reflectă repetiția și standardizarea industriei de producție globale, compoziția generală creează premisele unei reflecții asupra dependenței contemporane dintre forțele de producție locale și multinaționale
?????¿?¿🤪
-
Ca majoritatea, nu ai simtit arta si cultura din spatele clusterelor si din sticlele alea cu lichid, aparent apa. Serios acum, cand te gandesti ca “proiectul” asta a fost finantat si din bani publici… Mare spalare cuca pitala asta culturala.
-
poate trebuie sa-mi explice cineva, nici pe Brancusi nu l-am inteles pana nu mi-a fost explicat. Dar ce zic eu brancusi, nici pe Pieter Bruegel cel batran nu l-am inteles fara explicatiile cuiva care intelegea epoca aia si despre ce a pictat. Apaitreaba asta cu “arta moderna / instalatii / indicatoare de bord pentru masini” o fi o treaba accesibila fara explicatii numa’ alora care inteleg schela din centru.
money money money … must be funny🤪
-