Caravana Rod a propus o nouă intervenție culturală, de data aceasta în inima Pieței „Ocksa” din Mehala, după modelul expoziției din piața de vechituri „Najlon Pijaca” din Novi Sad.
Inițiativa a oferit comunității locale o experiență culturală inedită prin intermediul unei expoziții foto. Instantaneele cu clienți, vânzători și marfă au fost surprinse în piața de vechituri de doi fotografi timișoreni, Diana Bilec și Oliver Merce.
„Am început anul trecut, la Novi Sad, a fost un proiect identic. A funcționat foarte bine acolo și ne-am gândit, de ce să nu replicăm acasă. E un pic mai bine acasă, nu mai e bariera lingvistă. Putem discuta cu oamenii. Altfel e aceeași lume. Piețele acestea de vechituri au un specific comun: marfă, idei, clienți, vânzători. E un proiect adresat oamenilor care vin săptămână de săptămână în piețe de genul acesta. Nu sunt oamenii cu veniturile cele mai mari, cu educația cea mai elevată. Noi asta facem, ducem cultura în zonele periferice ale orașului și încercăm să livrăm o Capitală Europeană a Culturii pentru toată lumea, nu numai oameni care se pricep la artă. Vom continua anul acesta și în alte piețe și ne vom întoarce și la Novi Sad”, a spus Florin Iepan, director Documentor, organizatorul Rod Festival.
Fotografiile, printate în format mare, au fost așezate duminică pe locul în care s-ar fi aflat în mod normal niște cauciucuri pentru mașini. La finalul expoziției, protagoniștii fotografiilor au putut pleca acasă cu ele.
foto: Caravana Rod
„Mi se pare importantă ideea că au scos cultura din centru. Și e fain că oamenii se bucură foarte tare. Se bucură că se văd, că li s-a dat importanță, că sunt prezenți. A fost o experiență interesantă și pentru mine. Atunci când am pozat erau reticenți. Camera sperie”, a transmis fotografa Diana Bilec.
Duminică, în Piața din Mehala a fost invitat scriitorul și jurnalistul Vasile Ernu, susținător al acțiunilor cu orientare socială.
„E foarte important că există proiecte care încearcă să se apropie de o pătură socială care e mai puțin reprezentat și apropiat de zona culturală. Noi nu-i cunoaștem. Nu vorbim de lumea bună, cafenele bune, bere scumpă, oameni educați, clasă de mijloc și așa mai departe. Când ajungi într-un talcioc din ăsta descoperim o lume pe care nu o cunoaștem. În plus, se face aici, nu în centru”, a declarat Vasile Ernu.
Tot în piață au fost înregistrate mai multe podcasturi, cu Goran Mrakic, Diana Bilec, Vasile Ernu, Calin Meda, Florin Iepan și oameni din piața de vechituri. Acestea, sub titulatura „Vorbe în dubă”, vor fi distribuite în curând în mediul online. Inițiativa va continua și în celelalte locații unde se va deplasa caravana culturala ROD.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.
Trimite articolul
XPiața s-a numit “ocsko” nu “ocska”.
-
Numele vine de la ”Ocska Piac”, măi Ioane. Vezi tu, mai bine învățai pe vremuri și câteva cuvinte autohtone, decât să furi portofele în firobuzul 11.
-
“o vs a”
e cam ca
“â vs ă”grammar nazzis everywhere, wth!?
#portofele Ionel(John?) Tudorache
“Portofele, portofele
Voi sunteti visele mele
Voi pe mine m-ati mâncat, of
Uite unde m-ati băgat, of”🚓#🤪
-
-
Asa mi’am zis si eu prima data, dupa care insa m’am gandit la pronuntarea lui “a”. Ocsko (Terezia) (1917-1940) era o militanta comunista originara din Dragshina, Chevereshu Mare, Timish – si care a sfarsit in Arad.
-
Care-i totuși legătura cu denumirea maghiară Ócskapiac (literalmente piața de vechituri)?
-
Poate așa își mai aduce aminte și primăria că există zona asta și mai reasfaltează denivelările și gropile de pe Grigore Alexandrescu. 🙂