Clețiu a ajuns în piața de vechituri din Novi Sad în cursul zilei de sâmbătă 11 noiembrie și a făcut caricaturile câtorva oameni care au venit să facă piața. A fost prima oară când artistul a ajuns într-o piață pentru a-și etala talentul.
„E foarte interesantă ideea de a face caricaturi într-o piață. Sunt un iubitor al piețelor de acest gen, în care poți să te plimbi, să vezi lucruri interesante. Abordarea e superbă. Pentru mine, să-mi antrenez mâna, să studiez fizionomii și trăsături faciale… e un loc formidabil. Oamenii sunt prietenoși, găsești tipologii interesante pentru a le surprinde în caricatură. Și meseria asta de caricaturist, în scurt timp, o să ajungă pe cale de dispariție din cauza Inteligenței Artificiale. Nu se așteptau oamenii să fie pe gratis. Vă spun ceva: când încerci să dai ceva gratis, oamenii sunt chiar reticienți. Există acea tendință sau plăcere a omului să răsplătească un act artistic”, a spus Radu Clețiu.
Același festival Rod a adus, anul trecut, o expoziție foto, cu lucrări semnate de fotografii timișoreni Virgil Simonescu și Valentin Solomie. În Timișoara, artistul a fost alungat de curând din Piața Operei, de polițiștii locali, pe motiv că nu a avut autorizație pentru această activitate.
„Noi, ca de obicei, facem un soi de premieră. Cred că în viața lor nu i-a desenat nimeni, nu i-a portretizat, iar faptul că am făcut lucru acesta gratuit e cea mai mare surpriză pentru ei. Dacă putem și suntem sănătoși o să revenim și la anul aici. Noi anul trecut am fost la Novi Sad cu o expoziție de fotografie. Anul acesta ne-am dat seama că am putea să facem și la noi, la Ocska, și uite că acolo am fost de trei-patru ori deja. Și uite vrem să revenim și cu domnul Clețiu. De ce să nu o spunem – ne-am adus aminte de el după povestea asta din Piața Operei, când niște polițiști locali nu au înțeles care e misiunea lor pe pământ și nu l-au lăsat să facă câteva desene… Ceea ce e ciudat, dar noi am zis atunci că trebuie să apelăm la el. Și iată că s-a putut manifesta liniștit la Novi Sad. Acest oraș nu s-a schimbat foarte mult datorită Capitalei Culturale Europene. E la fel cum l-am știut și înainte de Capitala Culturală Europeană”, a declarat regizorul Florin Iepan, directorul Rod Festival.
Pentru anul următor, organizatorii Rod Festival vor să facă un turneu al piețelor de vechituri din Europa, care se potrivește conceptului de proiect.
Rod Festival e un proiect finanțat de Centrul de Proiecte a Primăriei Timișoara, în cadrul programului național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.
foto: Rod Festival
Citiți principiile noastre de moderare aici!