Iubitorii de literatură s-au bucurat de o după-amiază de vineri în compania lui Robert Șerban, la Bookfest Timișoara. A fost lansat volumul de poezie „ce rămâne din viață / what’s left of life”, semnat de cunoscutul scriitor. Este o ediție bilingvă, traducerea fiind realizată de Lidia Vianu și Anne Stewart.
Invitat în cadrul evenimentului a fost și universitarul Sorin Ciutacu.
„E un fel de dar care mi se face pentru că e o carte la care nu m-am gândit, întrucât e o antologie, conține texte care au apărut în cărțile mele de poezie mai vechi. Se datorează doamnei Lidia Vianu. Ei i-a plăcut foarte mult un text de-al meu, pe care l-a tradus în limba engleză și m-a întrebat dacă poate să facă o antologie din cărțile mele (…) A făcut acestă carte, a tradus-o în limba engleză, apoi cu o exelentă poetă britanică Anne Stewart a șlefuit textul.
O altă prietenă de-ale mele, Loredana Tîrzioru, manager al editurii Brumar, editura la care am lucrat aproape zece ani a hotărât să publice cartea. Nu era nimic așteptat, e o carte care a venit pe nepusă masă, însă vorba unui personaj a lui Marin Preda «Cele mai bune chefuri sunt cele nepregătite». (…) E o carte la care țin pentru că mă regăsesc în ea. Lidia a ales texte scurte, sintetice, care mizează foarte mult pe un tip de evanescență a poeziei, cum cred de altfel că mizează întotdeauna poezia, pe lucrurile mai puțin spuse și mai mult sugerate. Cred că pauza dintre cuvinte e mai importantă decât, uneori, chiar cuvintele”, a spus pentru Tion Robert Șerban.
Duminică, de la ora 13:50, Robert Șerban va lansa și volumul de povestiri „Oameni în trening”.
„«Oamenii în trening» a apărut la finalul anului trecut. O carte de povestiri la care scriu de 20 de ani, pentru că de 20 de ani, înafară de poezie, scriu uneori și povestiri. Mă distrez făcând lucrul ăsta și nu seamănă proza cu poezia pe care o fac. (…) M-am simțit foarte bine scriind-o, atât de bine încât, din clipa în care a apărut, am mai scris alte șase-șapte povestiri.
Marea surpriză vine de la editura Trei, e o carte de intervirui pe care am pregătit-o aproape timp de doi ani, cu un mare poet român și un mare dizident român Dorin Tudoran. Cartea se cheamă «Numai copilăria e glorioasă», e un vers a lui Dorin Tudoran. E povestea acestui om, care a avut curajul formidabil de a i se opune pe față lui Ceausescu. (…) Un poet de primă mână a literaturii române, un om de-o verticalitate cum rar are cultura română. E o carte și de istorie culturală, dar și un manual de a te comporta într-o lume în care compormisul e la tot pasul”, ne-a mai povestit Robert Șerban.
Cea de-a IX-a ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara aduce la Centrul Regional de Afaceri (bulevardul Eroilor de la Tisa, nr. 22), în perioada 31 martie – 3 aprilie, cele mai bune cărți ale momentului. Editorii anunță reduceri de până la 60% din prețul de copertă.
Bookfest Timișoara poate fi vizitat între orele 10 – 20. Programul actualizat al evenimentelor Bookfest Timișoara poate fi consultat AICI.
Bookfest este cel mai important salon de carte din România și are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov, dar și o ediție internațională la Chișinău. Este organizat de Asociația Editorilor din România sub egida Federației Editorilor din România. Bookfest Timișoara este un proiect finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Foto: Tion
Pe aceeași temă:
FOTO. A început Bookfest Timișoara. Peste 40.000 de cărți, scriitori și muzică
Trimite articolul
XDaca exista o reducere de 60% pentru carti aparute recent, înseamna ca pretul REAL este tocmai cel redus cu 60%. Altfel, este imposibil de a face comert. Deci un fel de capcana grosolana.
-
Exact! Bravo! Ce studii ai?
-
De fezabilitate.
-