SEA 2023 este prima expediție fluvio-maritimă a echipajului românesc Circumeuropa, denumire care înseamnă „navigație în jurul Europei”. Expediția a plecat în 27 mai din spatele Catedralei Mitropolitane din Timișoara, iar ziua plecării a reprezentat un moment istoric pentru Portul Otelec din Timiș. După aproape 70 de ani de la ultimul transport pe apă care a ancorat în acest port, ambarcațiunea celor de la Circumeuropa a făcut o oprire acolo.
Inițiativa îi aparține lui Cristian Ilea, căpitan, președinte Wild Watch România și director de imagine. Alături de el s-au aflat Cosmin Jitariuc, jurnalist TV, biologul Oana Gavriliuc, Valentin Bogdan, proprietarul ambarcațiunii Gaia, și Doru Creț, președintele West Yacht Club.
După peste 1.600 de mile marine parcurse, pe două râuri, patru mări și prin trei strâmtori și după patru evenimente culturale, expediția s-a oprit în Lefkada, locul de unde va continua aventura anul viitor. Echipajul s-a întors acasă, iar acum ne invită la proiecția primului documentar produs pe baza materialelor filmate de și cu membrii echipajului Circumeuropa, în primele două luni de expediție (de la Timișoara la Patras).
În 17 iulie, echipajul Circumeuropa s-a oprit în Portul Patras din Grecia, unde a fost arborat steagul României, iar Ansamblul Timișul al Casei de Cultură a Municipiului a susținut un spectacol.
Dacă doriți să descoperiți povestea captivantă a proiectului Circumeuropa – SAIL Europe Around 2023 puteți participa alături de membrii echipajului la vizionarea proiecției speciale a documentarului „Circumeuropa – primul pas”.
Sâmbătă și duminică, de la ora 18.40, în stația de vaporetto din spatele Catedralei Mitropolitane, vă dau întâlnire Cristian Ilea, căpitanul expediției, cercetătorul Oana Gavriliuc și jurnalistul Cosmin Jitariuc.
„În 27 mai a acestui an, uniți de visul îndrăzneț de a porni prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei, Circumeuropa ieșeam din țară cu barca „Vulpea”. După aproape 70 de ani de la ultimul transport pe Bega, „Vulpea” devenea simbolul reluării călătoriilor pe Bega și redeschiderea Timișoarei spre lumea largă, pe apă. Proiectul, o „caravană” acvatică, avea să promoveze Timișoara prin diverse spectacole, în unele dintre actualele și fostele Capitale Europene ale Culturii. Expediția cuprindea și o dimensiune științifică de cercetare în domeniul protecției apelor”, au transmis organizatorii.
Echipajul a parcurs mai mult de 1.600 de mile marine pe barcă, iar acum va povesti despre prima parte a expediției. Pentru a vă rezerva un loc, trimiteți un e-mail la contact@circumeuropa.com.
Proiectul face parte din Programul Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat cu sprijinul programului European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
foto: Circumeuropa
Pe aceeași temă:
VIDEO. Echipajul Circumeuropa a pornit la drum. A ajuns la frontiera cu Serbia
VIDEO. Echipajul Circumeuropa a ajuns în Grecia. Prima parte a expediției s-a încheiat
Citiți principiile noastre de moderare aici!