O economie de 88 de lei, cât costă biletul de intrare la expoziția Brâncuși, găzduită de către Muzeul Național de Artă din Piața Unirii, a determinat zeci de persoane să se așeze la coadă, miercuri dimineață.
În prima zi de miercuri din lună, nu se plătește intrarea la vizitarea expoziției „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, în cadrul căreia vizitatorii pot vedea 22 de sculpturi, 11 desene, 55 de fotografii și diverse documente de arhivă, evaluate la jumătate de miliard de euro.
Miercuri dimineață, coada s-a întins de la Muzeul Național de Artă până spre Domul Romano-Catolic și Tribunal.
Luna trecută, în miercurea cu intrarea gratuită, angajații instituției au distribuit aproape 1.200 de bilete gratuite.
Expoziția anului Capitalei Culturale Europene beneficiază de împrumuturi excepționale de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă din București și Muzeul de Artă din Craiova, precum și din colecții particulare.
„Ne bucurăm foarte mult că ne aflăm la a doua miercuri în care intrarea este gratuită la expoziția Brâncuși. Încă de la 6,30 s-au așezat primele persoane la coadă. Biletele gratuite se vor distribui până la epuizare din casierie. Circa 1.200 de persoane vor intra azi la Brâncuși. Până acum numărul rezervărilor a depășit 45.000 de mii, luna noiembrie este aproape integral rezervată. Pentru celelalte expoziții ale muzeului, pensionarii au acces gratuit în a treia miercuri din lună”, a declarat pentru Tion Filip Petcu, managerul Muzeul Național de Artă din Timișoara.
Persoanele interesate să viziteze gratuit expoziția „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” mai pot face acest lucru în 6 decembrie 2023 și 3 ianuarie 2024.
Publicul are ocazia să admire lucrări din prima perioadă de creație – una neexpusă vreodată – „Jupuitul/Ecorșeu” (de la Liceul „Carol” din Craiova), realizată de Brâncuși cu profesorul său de anatomie pentru facultățile de medicină din țară. De asemenea, iese pentru prima dată din Centrul Pompidou opera „Piatră de hotar”, care reprezintă sfârșitul celei mai lungi serii din creația lui, precum și „Sărutul”, prima din aceasta aflându-se la Craiova. În cadrul expoziției de la Timișoara putem vedea și o coloană a lui Brâncuși care a plecat pentru prima dată de la Pompidou.
„Brâncuși: Surse românești și perspective universale” cuprinde și alte opere esențiale, precum „Muza adormită” (în bronz) și două păsări – „Măiastra” (împrumutată de la Tate Gallery) și „Pasărea în văzduh” (de la Peggy Guggenheim Veneția), care a fost folosită și pentru afișul expoziției.
Vizitatorii au parte de un audio-ghid bilingv, iar lectura textelor scrise de Daria Ghiu este făcută de actorii Florin Piersic Jr., în limba română, și de Ana Ularu, în limba engleză.
Expoziția va fi deschisă până în 28 ianuarie 2024.
Prețurile la expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” sunt următoarele: 88 de lei doar expoziția sau 100 de lei Brâncuși și toate celelalte expoziții ale Muzeului Național de Artă. Studenții vor plăti 22 de lei, iar pensionarii 55 de lei.
Accesul la expoziție este gratuit pentru jurnaliști, presă scrisă și media (cu acreditare prealabilă), preșcolari și elevi, precum și profesorii sau învățătorii însoțitori (un însoțitor la zece preșcolari/elevi), angajați ai muzeelor publice din România, membri ai asociației ghizilor acreditați din Timișoara, membri ai AICA, ICOM, ICOMOS, UAPR, persoane cu dizabilități și însoțitorii lor.
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este organizată de către Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institut français de Roumanie à Timișoara, fiind finanțată de Consiliul Judeţean Timiş.
foto: Tion
Trimite articolul
XDaca s-ar fi taxat 10 RON/ bilet, 95% dintre cei ce stau la cozi ar fi stat acasa. Suntem o natie care asteapta doar pomeni si gratuitati, nu e de mirare ca in anii electorali se voteaza doar zahar, faina si ulei.
Dpdv cultural, Clujul ne este net superior. Avem, intr-adevar, cele mai multe cladiri istorice din tara, teatru in 3 limbi si secole intregi de istorie multi-culturala, insa prezentul este gri – un gri ceausist si cam atat.
Fost-am fruncea, amu ni-s lupa…
-
mă, tu esti simpaticu🤪 ala cu anagramele de la articolu’ ăl’lalt, cel cu tramvaiu’? psiho -pupu?😂🤣😂🤪. sau poate doar ți s-au parut o idee “culta”?🤪 sau poate doar “ganditi la fel, simtiti la fel…” pe cultura, pe de-astea, ‘telectuale… “fools seldom differ”, se stieee!
trecem… cine crezi tu ca are timp de stat cu orele la cozi de-astea ziua-n amiaza mare? probabil pensionari, studenti, lucratori in schimbu 2, 3 pe la vreo banda, nu? cat “castiga” astia? dat fiind ca in regiunea asta(!) rata saraciei e la vreo 20%(dupa datele “coafate” ale ins), zic ca e bine ca e lumea interesata de cultura. nu de alta, da-s multe magazine de haine second hand daca intelegi ce vreau sa zic. si pacanele si case de pariuri… da’ de “se scot” printr-o minune
cat despre povestile cu secole de nu stiu ce, mi-e clar de unde ai cliseul asta. de unde mi-e clar? dupa prostia cu “clujul superior”. clujul e doar mult pr si sclipici peste un dezastru. da’ ca sa intelegi asta, tre’ sa nu-ti ia ochii sclipiciul, stii? sau daca totusi iti ia ochii, sa te bazezi un pic si pe simtul olfactiv…#generatia “perceptia”. adica nivel “soarele se invarte in juru’ pamantului”, ca asa ne zice sfanta Perceptia.
#superficialitate la superlativ. “🔍”
#🤪
-
Faptul ca te adresezi cu ‘ma’ denotă (lipsa) de respect vis a vis de cei din jur! Cat despre persoanele care crezi tu ca stau la coada te inseli, sunt si acei pensionari si studenti care au ‘abonament’ la terase, adica din punct de vedere financiar nu exista nici un impediment. Un lucru este clar, esti singurul care se crede romancier in acest spatiu prin aburelile tale kilometrice
-
așa, așa, explica-mi cu respectu’😂🤣😂🤪.
“denota”😂
ma duc sa stau pe coji de nuca, bine?😂🤣😂🤪ps: da’ despre ce-o zis anvelopa: “amu ni-s lupa”, ce poti sa ne spui mai andY?😂
#🤪
-
In clasele 1-4 ai avut o invatatoare care nu te-a tras destul de urechi. Astazi ai fi avut alta atitudine. Acum in aceasta tranzitie fara sfarsit esti pierdut definitiv. Se observa in semnatura ta no name antiV=vax😂🤣😂🤪
-
-
-
maximovici poate tu nu poti lectura un text de articol cap-coada! Presupui ca la coada erau pensionari si studenti carora le plangeai de mila ca nu isi permit sa plateasca un bilet la o expozitie ce ajunge in Romania dupa 50 de ani! Te informam ca pensionarii platesc doar 55 lei iar studentii ‘fantastica’ suma de … 22 lei. Nu cred ca e prea mult, echivalentul a doua respectiv un pachet de tigari
-
poate daca e sub 15 cuvinte poti citi si intelege:
“rata saraciei e la vreo 20%(dupa datele “coafate” ale ins)”
#”bogatu nu-l crede pe al sarac”. cu adaptarea pentru simpatici🤪 nici simpaticu nu crede, si nici nu poate sa-nteleaga. poate doar sa fie tare-n gura si greu de rumegus.
#🤪
-
bai maximovici o porecla care iti vine manusa tu te crezi expert in toate de la tehnica, administratie până la social si economie.
In cazul tau poate daca textul e sub 14 cuvinte poti citi si intelege ceva. Exclude posturile tv conduse de mafioti cu analisti cititori in promter!
Ca psihiatru impreuna cu alti colegi (sa nu fie discutii de impartialitate) vom studia cazul tău. Putem face și un exercițiu online: te uiti in oglinda, daca nu recunosti personajul e grav suna la specialisti!. PS.1 renunti la tion
PS.2 te muti la Jebel
PS3 citesti o carte de povesti asa vei adormi mai repede
-
-
-
Dacă-i gratis…cu plăcere! Unii de la coadă nici nu știau de ce stau acolo dar s-au pus că au văzut o turmă așteptând cu un latte în mână. O generație de pomanagii…
Tulai Silvie ! Când am văzut poza din articol, m-am îmbrăcat iute şi am fugit repede să prind busu să stau şi eu la coadă. Am crezut că s-a deschis o şaormerie, o suflakerie, ceva, şi patronu îi omeneşte pe clientii din prima zi. Când colo, în stație citesc tot articolu şi mă dezumflu. Am venit înapoi acasă cu coada între pjcioare…
Coadă ca la 3 tigăi la preț de una etc. La subiect, nu e indicat să generezi două cozi (una pentru bilete, alta la intrare) pentru același scop. Declară o zi cu intrare liberă între orele x și y, cu o fluență de z doritori pe oră.
Am vizitat expoziția în urmă cu o săptămână. Necunoscand orașul am prospectat locația Muzeului de artă cu o seară înainte pt.a nu bâjbai a doua zi și din păcate din șase cetățeni ai locului nici unul NU a știut unde se află Muzeul de artă. Clar era simplu dar se pare că interesul timisenilor nu este atât de mare pt.o locație care găzduiește lucrări de o mare valoare artistică. Eu am bătut 900 de km.pt.a ajunge la Timișoara alții și mai mult și nu regret nici o clipă, dar se pare că la pomană suntem neîntrecuti. Îndemn pe orice român să viziteze retrospectiva Brâncuși și mulțumirea va fi deplină.
-
nu stiu ce cetateni ati intrebat dar cred ca nici aia nu erau de aici 🙂 si nu, nu trebuie sa fi un impatimit al artei si culturei ca sa stii unde-i muzeul de arte si nici eu nu sunt si nici nu am sa ma duc la brancusi in primul rand din cauza pretului de 90 de lei, ceea ce inseamna juma de zi de munca si din cauza ca nu-s pasionat
-
Mai degraba ala care nu e din zona stie! Ala din zona nu a batut mai mult de arealul bloc/casa-piata-birt-casa! La munca se ducea cu bus-ul in care dormea bustean si nu stia pe unde-l duce!
-
Am stat toata ziua la coada, am intrat si am vazut niste porcarii de lucrari din care nu am inteles nimic. bifat o poza pe facebook si repede la iullius…. timp pierdut, dar din asta am din plin,,, bine ca nu am dat banii
-
Cultura si arta sunt pentru cei cu iq-ul peste medie, nu pentru analfabeti functional si idioti utili pentru care uslșușugraur “gandeste”!
-
Daca tot ai așteptat câteva ore, că într-adevăr sa nu ți se pară că ai pierdut vremea, ar fi indicat sa iei o carte sa citești care e sursa ideilor lui Brâncuși, cum a ajuns la această reprezentare a ideilor. Cu siguranță te vei îmbogăți cu ceva mai multa cunoastere. 🙂