Sărbătoarea preluării titlului de Capitală Europeană a Culturii a continuat în ultima zi a deschiderii programului cu două concerte de excepție la Filarmonica Banatul Timișoara.
În deschidere a urcat pe scenă Irina Sârbu alături de trupa sa, care au făcut împreună un spectacol deosebit, pe acorduri de jazz fusion. De la o piesă la alta, interpretarea lor a devenit din ce în ce mai spectaculoasă, prin expresivitatea, improvizația, jocul fascinant și imprevizibil al relației dintre voce și instrumente. Publicul a fost implicat direct în spectacol, cântând piesele de referință alături de cei patru artiști.
Violonistul Lajkó Félix împreună cu cei de la Vołosi au uimit publicul prin amestecul muzical instinctiv și visceral. Cei prezenți au experimentat un altfel de concert prin muzica lui Lajkó de „metal sentimental” și prin dinamismul, pasiunea și dedicarea violonistului Krzysztof Lasoń și violoncelistul Stanisław Lasoń.
Artiștii au interpretat un jazz efervescent, combinat cu muzică autohtonă maghiară, dar și română. La final, peste 100 de persoane le-au aplaudat prestațiile.
foto: Adrian Panduru
Irina Sarbu Band propune piese de jazz standard, etnojazz, samba, bossa nova, tango, muzica românească interbelica, muzică franceză și chiar folclor. Numele sub care concertează cei patru muzicieni de elită este de mult un brand cunoscut și apreciat.
Lajkó Félix, originar din Voivodina, Serbia de astăzi a cântat împreună multe trupe și muzicieni cunoscuți, precum celebrul violonist de origine română Alexander Bălănescu sau trupa Vołosi din Polonia. Muzica sa a captivat publicul în Tokyo, Amsterdam, Berlin, Bratislava, Praga, Budapesta, Brașov, Belgrad, Sarajevo, Ljubljana, Frankfurt, Lyon, Bordeaux, Veneția, Verona, Edinburgh, Londra, Tallinn, München, Viena sau New York.
„Muzica mea se bazează în esență pe sensibilitatea și variabilitatea instrumentului meu. Nu cânt o muzică așa-zis de stil nou; am doar felul meu de a improviza și de a compune. Nu fac diferențe între stiluri și tendințe muzicale; cânt deopotrivă folk, clasic, rock, blues, jazz și melodii improvizate. În momentul de față aș descrie muzica mea ca fiind metal sentimental”, spune violonistul.
Povestea celor de la Vołosi a început în 2010, când violonistul Krzysztof Lasoń și violoncelistul Stanisław Lasoń au întâlnit interpreți talentați în inima Munților Carpați. În timp, cei de la Vołosi și-au creat propriul lor stil autentic, care sfidează orice definiție: dinamic, plin de pasiune și foarte sofisticat în același timp. Au susținut mai mult de 700 de concerte în 34 de țări din întreaga lume și au câștigat Marele Premiu la New Tradition Festival, Czech Music Crossroads Festival și Svetozar Stracina EBU Festival pentru cea mai bună compoziție europeană de world music 2011. CD-ul lor cu Lajkó Félix s-a clasat pe locul 2 în World Music Charts Europe, locul 1 în Balkan World Music Chart și a primit un titlu de „Songlines Best Album 2019”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!