Astfel, în cadrul evenimentului sunt reprezentate: „Expoziția Continuum feminin”, proiecția video, biblioteca vie a femeilor și fotocartea „Continuum feminin”. Fiecare dintre acestea prezintă publicului creațiile artistice colective realizate de-a lungul celor șase întâlniri, momentele emoționante surprinse la fiecare întâlnire.
Totodată, prin prisma bibliotecii vii, publicul are posibilitatea de a „împrumuta” o femeie pentru o conversație deschisă și descoperirea poveștii personale.
„Proiectul «Continuum feminin» s-a născut din dorința de a descoperi ce ne leagă pe noi, femeile, care e firul roșu comun, dincolo de diferențele datorate vârstei sau experiențelor personale. Am pornit de la cele trei arhetipuri feminine de bază – Maiden, mother, crone – și de la faptul că ele simbolizează cele trei vârste mari ale omenirii și am ales ca logo luna. Poate, dacă vă uitați atent, veți vedea, că este luna, simbol al feminității, și fazele ei – luna în creștere care simbolizează tinerețea, luna plină care simbolizează maturitatea și luna în descreștere care simbolizează îmbătrânirea.
De-a lungul întâlnirilor noastre, ne-am străduit să creăm un spațiu deschis, sigur, în care femeile să împărtășească experiențe și povești. Ne-am concentrat pe dialogul între generații și am încercat să explorăm cum este lumea pentru femei, lumea de astăzi când încă există bariere între noi și egalitate.
Am ales ca teme subiecte care ne interesează pe noi, femeile, și pe care, de regulă, nu le vedem nici pe agenda publică, nici dezbutăte în instituțiile de învățământ și de foarte puține ori chiar în mass-media: provocările de a găsi un echilibru între viața personală și viața profesională, violența de gen, drepturile sexuale și reproductive, importanța diversității și a incluziunii, impactul digitalizării și al noilor tehnologii asupra vieții noastre și în sfârșit, reprezentarea politică inechitabilă a femeilor.
La sfârșitul fiecărei întâlniri, ne-am transpus trăirile și emoțiile, provocate de temele discutate, în artă și uite așa s-au născut lucrările expuse astăzi. Expoziția noastră vă invită să urmăriți și o proiecție de imagini captate în timpul întâlnirilor, să răsfoiți fotocărțile care documentează și ele prin imagini călătoria noastră și dacă doriți să cunoașteți îndeaproape femei care au participat la acest proiect, vă invităm la biblioteca vie a femeilor”, a spus pentru Tion Simona Ionescu, președinta Asociației SPICC.
Șase întâlniri. De la agonie la extaz
De-a lungul celor șase întâlniri, femeile au trecut de la agonie la extaz. Lucrarea „Urmează-mă” este realizată din urmele de pași lăsate de femei în ordinea vârstei și care simbolizează drumul parcurs de fiecare generație, dar și continuitatea acestuia. Astfel, covorul alb devine un traseu simbolic al moștenirii și al solidarității feminine.
„NU ești singură!” presupune scrierea, pe un balon, a unor mesaje de durere, speranță și eliberare. Prin spargerea acestora, participantele s-au eliberat, și-au asumat vulnerabilitatea și forța, iar plaza de siguranță devine un refugiu pentru femei.
„Corpul meu, Alegerea mea” este lucrarea care explorează dualitatea percepției sociale asupra corpului feminin. Vopseaua colorată cu care este murdărită rochia albă reprezintă apelativele negative asociate adesea femeilor. De asemenea, pelerina transparentă cu care este acoperită rochia este, de fapt, suportul de care are nevoie orice femeie: legi, familie, prieteni.
Lucrarea „EU în lumea digitală” este capul generic de femeie. Firele invizibile reprezintă interconectarea constantă cu social media. Fiecare bilețel scris de participante descrie o experiență personală, un gând despre ceea ce înseamnă pentru ele mediul online.
„Caleidoscop”, care reprezintă egalitatea și diversitatea, este, de fapt, o fragmentare și recompunere a creațiilor individuale ale participantelor, prin care se ilustrează puterea colaborării și a coeziunii.
„Fracturare”, cea care te trezește la realitate, simbolizează reprezentarea inegală în politică a bărbaților și femeilor. Participantele „sparg” negrul dominant, sugerând încercarea colectivă de spargere a blocajului accesului femeilor la puterea politică.
Prin această expoziție, publicul are oportunitatea de a reflecta asupra profunzimii experiențelor feminine, dar și de a evidenția valoarea și relevanța fiecărei femei. Fiecare întâlnire a fost o celebrare a curajului, vulnerabilității și puterii feminine colective. Fiecare voce a contat, fiecare experiență împărtășită a luminat drumul spre înainte.
Expoziția este deschisă și astăzi, 27 octombrie, între orele 18-21.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!