Parada marionetelor a fost urmată de un spectacol nonverbal, care a avut loc în Piața Libertății și a atras zeci de curioși, cei mai încântați fiind copiii.
Dacă ați ratat evenimentul care a început la ora 12 în centrul Timișoarei, aveți șansa să-l vedeți de la ora 18 în Parcul Dacia.
Orașul maghiar Veszprém a fost numit Capitală Culturală Europeană pentru anul 2023 alături de Timișoara și Elefsina, iar Teatrul de Păpuși Kabóca din Veszprém și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara s-au angajat în realizarea mai multor proiecte comune, printre care un spectacol stradal cu păpuși mari.
Spectacolul „Flow-Sub apă!” a avut premiera în 20 ianuarie, concomitent cu lansarea oficială a Programului Cultural Veszprém-Balaton 2023 în interpretarea păpușarilor Teatrului de Păpuși „Kabóca”. Lor li s-au alăturat păpușarii Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” pentru un workshop comun în data de 18 februarie la Timișoara.
Parada marionetelor a inclus vietăți acvatice stilizate, care sunt prezente și în zona lacului Balaton: purice de apă, tardigrada, broască, vierme, polip, pește, meduză, șarpe-dragon, larvă. O parte dintre marionete au fost realizate de către specialiștii de la Universitatea de Artă și Design „Moholy-Nagy” din Budapesta, iar una este concepută de Albert Alpár, scenograful Teatrului Maghiar din Timișoara.
„Păpușile sunt realizate din mai multe materiale, cele mai simple sunt din plastic, iar cea mai grea este dintr-o împletitură de material textil, dar au la bază elemente fieroase, care ajung până la 80 de kilograme, de aceea sunt instalate pe roți, unele fiind mânuite de 3-4 persoane. Reprezintă vietăți care sunt în pericol să dispară, chiar și libelula de pe malul Begăi. Am lucrat la ele un an”, a declarat pentru Tion Szőke Kavinszki András, directorul Teatrului de Păpuși „Kabóca”.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
PROTESZT este o asociație non-profit, înființată în 2014, care implementează proiecte culturale, educative, sportive, umanitare în Timișoara și regiune.
foto: Tion
Trimite articolul
XEra si Nica?
Asta e cultura mult promisa?