„Rolul Scripturii în dezvoltarea culturii şi spiritualității româneşti” este tema expoziției găzduită în perioada 15-26 iulie, de Centrul Multifuncțional Bastion din Timișoara. Evenimentul este organizat de Asociația Renaşterea Familiei în colaborare cu Consiliul Județean Timiș.
Expoziția cuprinde aproximativ 500 de exemplare ale Bibliei şi Noului Testament în limba română, 375 dintre ele fiind din colecția lui Ionel Tuțac, fondatorul Muzeului Bibliei din România. Exemplarele pot fi văzute gratuit între orele 9-18.
„Expoziția de anul acesta s-a concentrat pe traducerile Bibliei în limba română și am făcut lucrul acesta pentru că în 2024 este o triplă aniversare. Sunt 150 de ani de la apariția primei biblii cu caractere latine, Biblia Nițulescu de la Iași 1874, apoi sunt 110 ani de la traducerea Bibliei Sinodale, care a apărut la inițiativa Regelui Carol I și sunt 100 de ani de la ediția Dumitru Cornilescu, care a fost realizată în colaborare cu Societatea Biblică Britanică. Este o ediție cu exemplare românești, aproape 500, dar printre ele sunt câteva exemplare diferite, noi, pe care nu le-am avut înainte.
De exemplu, am Vulgata în cinci volume, care a fost tradusă în anii 1760-1761, dar a fost tipărită abia după 250 de ani de către Biblioteca Academiei Române. Apoi, am un exemplar special al Bibliei Dumitru Cornilescu, ediția Princeps din 1921, sunt trei-patru exemplare în toată țara. Am un alt exemplar Dumitru Cornilescu, cu semnătura lui, din anul 1965. În același timp există alte exemplare de la începutul secolului, chiar duminică am achiziționat o Biblie din anul 1932, Biblia Dumitru Cornilescu din 1931, biblii tipărite pe hârtie de ziar în clandestinitate în anul 1948.
La ediția ediția de anul acesta avem patru monitoare pe care vizitatorii pot să afle foarte multe informații despre Sfânta Scriptură și despre traducerile românești”, ne-a declarat Ionel Tuțac, fondatorul Muzeului Bibliei din România.
Dacă acum putem admira sute de Biblii la un loc, majoritatea din colecția lui Ionel Tuțac, dar și deținute de Mitropolia Banatului și de Cristian Mariş, un alt colecționar din Deva, lucrurile stăteau cu totul diferit în urmă cu aproximativ 50 de ani din cauza cenzurii comuniste.
A simțit-o pe pielea sa părintele Ionel Popescu, care a tânjit cinci ani după o Biblie.
„Am intrat la Seminarul Teologic din Caransebeș în anul 1970 și am simțit de la început nevoia de a citi Biblia. Din păcate, însă, vremurile erau grele, regimul comunist ateu punea tot felul de piedici în așa fel încât Biblia se găsea foarte greu, nu erau tipărite suficiente exemplare care să fie de folos seminariștilor, studenților teologi, preoților și credincioșilor bisericii noastre. De aceea, am avut o mare bucurie atunci când Patriarhia Română ne-a trimis biblii tipărite cu binecuvântarea Patriarhului Iustinian în anul 1975.
Și păstrez și mă folosesc și astăzi de această Biblie pe care am utilizat-o la orele pe care eu le-am predat vreme de 20 de ani la seminar și apoi, vreme de opt ani, la Facultatea de Teologie, Biblie, care este subliniată, adnotată, completată cu diverse informații pe care le-am descoperit de-a lungul anilor.
Accesul la Sfânta Scriptură acum este foarte facil. Din păcate, nu foarte mulți tineri, mai ales, sunt interesați de cunoașterea acestei Cărți a Cărților, care stă la baza învățăturii noastre de credință. Fără Biblie, Biserica nu ar exista. Biblia este o comoară de învățături de natură, dogmatică, istorică, juridică, liturgică și așa mai departe, care formează, cum spuneam, temelia de astăzi, de mâine și de totdeauna a bisericii noastre”, a declarat pentru Tion preotul Ionel Popescu, paroh la Parohia Timișoara Iosefin și vicar eparhial administrativ la Mitropolia Banatului.
Inițiativa a fost cuprinsă în Programul TimCultura.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!