La cea de-a 14-a ediție a TESZT sunt prezentate publicului 31 de spectacole indoor și outdoor ale unor companii din 15 țări, într-o ediție care face parte din Programul Oficial Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.
Compania Teatro dei Venti din Italia, care a mai fost prezentă și anul trecut la TESZT cu spectacolul „Moby Dick”, a revenit în festival cu spectacolul „Draaagonul”, în regia lui Stefano Té.
Prima reprezentație a avut loc luni seara de la ora 21. Marți, 23 mai, de la aceeași oră, spectacolul va fi reluat în Piața Libertății. Accesul publicului este liber.
Foto: Leo Coste
Spectacolul se adresează publicului de toate vârstele și este o adaptare după piesa satirică „Dragonul” de Evgenij Schwartz. Atmosfera fantastică și infernală a basmului original este reprodusă prin utilizarea tehnicilor teatrului stradal: picioroange, bastoane aprinse, șapte măști uriașe, mașini de suflat foc, un dragon de cinci metri, un cal și alte mici obiecte de decor mobil.
Din distribuție fac parte artiștii:Alessio Boni, Laura Bruni, Oxana Casolari, Francesca Figini, Davide Filippi, Beatrice Pizzardo, Antonio Santangelo, Cesare Trebeschi, iar muzica live este compusă și interpretată de Igino Luigi Caselgrandi.
„Un Dragon, un orășel aflat la mila puterii sale, victime, complici și un cavaler străin care încearcă să-l învingă. Bătălia clasică dintre Cavaler și Dragon este pretextul unui spectacol care uimește și atrage atenția copiilor și adulților. Într-un orășel, un dragon teribil îi amenință pe oameni de peste 400 de ani, înnebunindu-i de frică. Dragonul își schimbă mereu înfățișarea: uneori pare o fiară, alteori pare bărbat și doar rareori apare ca un adevărat Dragon scuipător de foc.
În fiecare an, Dragonul se așteaptă la cadouri grozave pentru a nu arde orașul și a nu mânca locuitorii. El pretinde cea mai prețioasă ofrandă, o fată tânără, proaspătă, parfumată, pe care o ia între gheare și o trage în bârlog. Nimeni nu o va mai vedea niciodată. Anul acesta fata aleasă se numește Elsa, o fată cu obraji roșii care este fiica lui Carol cel Mare, un bărbat bun, atât de bun încât nu o poate apăra pe biata fată. Primarul și fiul său Henrik sunt cei mai apropiați colaboratori ai Dragonului și se asigură că totul decurge conform planului.
În mijlocul mulțimii se află un străin pe nume Lancelot, un pelerin despre care nu se știe nimic și care se pregătește să se alăture petrecerii. Între timp, Vocea Poporului, care este reprezentată de o pisică blajină, face comentarii și stă de-o parte.
Dar așa cum ne învață basmele: „pentru fiecare Dragon există un Călăreț care îl va ucide”. Va învinge Lancelot dragonul sau poporul se va răzvrăti împotriva lui? Și de data aceasta „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți” sau orașul va înfrunta ceva mai rău?”, se arată în descrierea spectacolului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!