Experimentul face parte dintr-un proiect inițiat de un designer vestimentar din Timișoara.
Carina Bălan, artistă, designer și antreprenoare în domeniul modei sustenabile, a fost selectată pentru cel mai inovator proiect propus, mai exact, realizarea unei instalații artistice interactive, unde publicul are ocazia să experimenteze o zi lucrătoare din interiorul mai puțin cunoscut al „fast fashion”.
„Unul dintre cele mai importante motive pentru care simt că este important să vorbim despre asta e tocmai că este o industrie care ne înconjoară constant și e cea mai apropiată industrie de noi, pentru că fizic o purtăm zilnic. Faptul că magazinele vin cu tot felul de campanii de marketing, cu tot felul de soluții foarte atrăgătoare ca să ne facă să cumpărăm încontinuu e o problemă imensă, iar acum că devenim mai conștienți care e impactul, va fi mai dificil să achiziționăm genul ăsta de haine”, a transmis Carina Bălan.
Aceasta a dorit ca tinerii, în special, să vadă ce înseamnă să lucrezi într-o fabrică de fast fashion, pentru a expune condițiile în care muncitorii sunt nevoiți să își desfășoare activitatea, dar și cât de nefavorabilă este această industrie pentru mediu.
„Peste 200 de elevi s-au înscris să viziteze instalația Free Fashion”, a declarat Mihaela Vețan, președintele Asociației CRIES.
Foto: Tion
În prezent, brandurile de fast fashion produc până la 52 de colecții pe an, susținute de campanii de marketing care mușamalizează toate aspectele dăunătoare care stau în spatele acestei industrii și prezintă părțile pozitive, mai exact, că hainele sunt ieftine și ușor de înlocuit.
„Proiectul meu își propune să aducă aceste realități în lumina reflectoarelor printr-o experiență interactivă. Instalația artistică prezintă un spațiu aparent luxos, dar incomod și deranjant”, a mai spus Carina Bălan.
Scopul real al acestui proiect este să genereze empatie și conștientizare asupra condițiilor de muncă din industria fast fashion-ului.
Câteva dintre efectele negative care au fost prezentate în cadrul proiectului „Free Fashion” sunt: utilizarea substanțelor chimice periculoase în producția de textile care pot avea efecte adverse asupra sănătății lucrătorilor, în China, numărul mediu de ore suplimentare este de 122 de ore pe lună, industria modei generează 10% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial.
„Este un subiect care impactează foarte mult, poate mai mult decât ne-am imaginat noi la începutul proiectului tânăra generație pentru că semnalele pe care le-am primit din școlile cu care colaborăm anul acesta, mai exact cu 13 școli, este că fenomenul bullyingului vestimentar e destul de ridicat în Timișoara, mai ales în rândul tinerilor. Tinerii sunt luați în derâdere, sunt marginalizați, le este știrbită încrederea în ei înșiși dacă nu se pot mula vestimentar anumitor trenduri și branduri”, a comunicat Mihaela Vețan.
Proiectul-experiment poate fi vizitat de publicul larg până în data de 26 aprilie, la cafeneaua Reciproc din Timișoara, iar accesul este gratuit. Inițiativa este finanțată prin Centrul de Proiecte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!