Expoziția aniversară „’35” comemorează cei 35 de ani trecuți de la căderea comunismului, dar ne și reamintește consecințele pe care poporul român le-a resimțit înainte și după 1989.
Artistul Adrian Florin Pop, pornind de la fotografiile revoluționarului Cătălin Regea, abordează tematici precum divizare, control, solidaritate și transformare în lucrările de artă realizate. Expoziția curatoriată de Cristina Daju și Mihai Toth va oferi publicului o experiență artistică complexă, cu picturi, materiale audio și video, fotografii, dar și instalații.
Vizitatorii expoziției vor avea oportunitatea de a vedea o varietate de lucrări, de la scene din Timișoara din timpul revoluției, la o transpunere în picturi a celor mai prezente figuri din sfera politică din ultimii 35 de ani.
„Viziunea artistului Adrian Florin Pop și a revoluționarului Cătălin Regea recurg la teme ce continuă să fie relevante nu doar în domeniul politico-social, ci și în sfera valorilor și principiilor umane fundamentale. Semnificația expoziției ce își ia titlul din cuantificarea anilor trecuți de atunci se extinde de la începuturi și tranziție, aptă prin imaginile vehiculate sa privească simultan la trecut și viitor.
Prin experiența directă, autorii explorează problematici complexe, plasând privitorul într-un context în care acesta este provocat să reflecte la o dinamică a puterii, a interacțiunilor pierdute, a anxietăților sociale, a realităților multiplicate în starea actuală de fapt”, transmit organizatorii expoziției.
Locația expoziției nu a fost aleasă întâmplător.
„Locația și proximitatea ei au de asemenea o conotație simbolică importantă, expoziția extinzându-se în exteriorul Garnizoanei, în spațiul public, publicul însăși urmând să devină un martor colectiv al ramificațiilor temporale, dar imaginând viitorul, trecând astfel pragul dinspre vechi spre nou”, spun organizatorii.
Vernisajul expoziției „’35” va avea loc duminică, 1 decembrie, de la ora 17, la Comenduirea Garnizoanei din Timișoara. Aceasta este deschisă publicului până în data de 30 ianuarie 2025. Intrarea este gratuită.
Chiar dacă organizatorii au mărturisit că au întâmpinat câteva dificultăți în desfășurarea expoziției, prezența sa este mai mult decât necesară în această perioadă și servește ca trimitere la vorbele lui Nicolae Iorga „Un popor care nu-și cunoaște trecutul e condamnat să-l repete”.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!