Muzeul Național de Artă din Timișoara a deschis sâmbătă, 16 noiembrie, expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”.
Expoziția este un nou eveniment important care continuă moștenirea Timișoarei 2023 – Capitală Europeană a Culturii și se concentrează pe lucrările lui Caravaggio și ale artiștilor din cercul său, descoperiții și studiați de Roberto Longhi.
Roberto Longhi (1890–1970) a fost un important istoric de artă italian și un critic de artă renumit, cunoscut mai ales pentru cercetările sale asupra picturii baroce și a pictorilor din școlile italiene. Longhi este considerat unul dintre cei mai mari specialiști în istoria artei din secolul XX, iar contribuțiile sale la studiul lui Caravaggio și al altor mari maeștri ai Renașterii și Barocului au avut un impact major în domeniu.
„Este un eveniment cultural de o importanță excepțională, care aduce în prim-plan esența tradiției picturii europene clasice, într-un moment istoric dominat de reconfigurări globale profunde. Această expoziție reunește capodopere care reflectă un dialog complex între patrimoniul artistic al colecțiilor Ormos Zsigmond, Roberto Longhi și stilul tenebrist.
Împreună, aceste colecții valorifică legăturile istorico-estetice ale Vechii Europe, reamintind publicului rădăcinile puternice ale tradiției europene, ancorate în idealurile recurente de frumusețe și armonie ale Antichității reinterpretate, dar și forța semnificantă a contrastelor în dialog și reflexii.
În fața provocărilor actuale și a proceselor de disoluție a identităților locale, expoziția servește drept un memento că arta europeană, în esența sa, continuă să fie un spațiu de întâlnire și de reflecție asupra valorilor umaniste, ancorate în fundamentele studiului analitic, al perspectivei, al luminii și al formei”, a declarat managerul Muzeului Național de Artă din Timișoara, Filip Petcu.
Expoziția cuprinde 43 de lucrări aduse din Florența. Aceste opere reflectă inovațiile lui Caravaggio, realizate cu măiestrie de 33 de artiști europeni.
În premieră în România, va fi expusă o pictură originală a lui Caravaggio, „Băiat mușcat de șopârlă” (1597), alături de lucrări ale altor artiști influențați de el, precum Lorenzo Lotto, Giuseppe Ribera, Gian Battista Cracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti, Gerrit Van Honthorst și alții.
„În calitate de președinte al Fundației Longhi, mă bucur că expoziția găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara permite unui vast public românesc să intre în contact cu două mari personalități ale lumii culturale a secolului XX în Italia, Roberto Longi și Anna Banti, și cu moștenirea lor extraordinară.
Colecția de pictură caravaggească constituită de familia Longhi, care a atins apogeul cu lucrarea «Ragazzo morso dal ramarro» (Băiat mușcat de șopârlă) semnată de Caravaggio, a coincis cu redescoperirea acestui curent artistic, apreciat astăzi în întreaga lume”, a spus președintele Fundației Longhi și curatoarea expoziției, Cristina Acidini.
Expoziția are loc în perioada 16 noiembrie 2024 – 28 februarie 2025, la Muzeul Național de Artă Timișoara, în Galeria Ioachim Miloia, aceeași care a găzduit expoziția „Brâncuși – Surse românești și perspective universale”. Poate fi vizitată de miercuri până duminică, de la 10 la 18 (cu excepția zilelor de sărbătoare). Biletele pot fi cumpărate de pe site-ul Muzeului de Artă și de AICI.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Florența și Civita Mostre e Musei din Roma, fiind susținută financiar de Consiliul Județean Timiș și având ca patronaj înalt Ministerele Culturii din România și Italia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!