După ce anul trecut, în luna octombrie, expoziția a fost amânată din cauza izbucnirii războiului dintre Israel și Palestina, luni, 22 aprilie, aceasta s-a redeschis în Studioul On.set.hdv din zona pasarelei Gării de Nord.
Expoziția este gândită de regizorul și curatorul Florin Iepan, cu sprijinul artistului Alin Rotariu (Simultan), dar este un proiect de grup în care mai mulți artiști timișoreni au realizat un amplu proiect.
„E un experiment care împreună cu mai mulți prieteni, parteneri, colaboratori am încercat să ne jucăm cu ideea instrumentalizării memoriei, ce se întâmplă cu memoria când e folosită politic, dar și să ducem mai departe un demers pe care l-am început în urma cu 12 ani cu documentarul «Odessa» de a populariza crimele și contribuția omenească la Holocaust, care credeți-mă a fost una substanțială”, a declarat Florin Iepan.
Prin această expoziție, Asociația DocuMentor împreună cu echipa curatorială își propun să aducă în atenția publicului unul dintre cele mai întunecate momente din istoria recentă a României, represaliile de la Odessa, ordonate de către mareșalul Ion Antonescu în perioada 22-24 octombrie 1941, în urma aruncării în aer a comandamentului românesc de către partizanii sovietici și care a dus la uciderea a 22.000 de evrei.
Obiectivul proiectului TRIAJ este să prezinte istoria și să evidențieze importanța recunoașterii evenimentelor precum Holocaustul, dar și a altor acte oribile la care a fost supusă comunitatea evreiască.
Este o expoziție care prezintă caricaturi antisemite din perioada interbelică și modul în care tipul acesta de umor, cu substrat antisemit, xenofob, s-a păstrat și în lumea de astăzi.
Caricaturile abordează și evidențiază în ce măsură umorul și ura făceau front comun în perioada interbelică și în ce măsură acest fenomen se repetă în zilele noastre.
Una dintre creațiile prezentate în cadrul TRIAJ este „Russkii mir”, o instalație imersivă dezvoltată de Florin Iepan în colaborare cu Alin Rotariu, care reprezintă „lumea rusă”. Instalația constă într-un turn perceptual, al cărui perimetru este delimitat de scene extrase din propaganda rusească.
La redeschiderea expoziției TRIAJ au fost prezenți Alexandru Florian, directorul general al Institutului pentru Studiul Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Anca Bărbulescul, șefa Departamentului de Cercetare de la același institut, care au purtat o discuție liberă despre subiectul principal al proiectului, dar și problemele discriminatorii de actualitate cu care societatea se confruntă.
„Caricatura cred că are darul, indiferent de vremuri, dacă e din perioada interbelică sau dacă suntem în 2024, să pătrundă publicului printr-o modalitate comică un mesaj serios, adică ura față de evreii din România”, a spus Alexandru Florian în cadrul redeschiderii expoziției TRIAJ.
„Am încercat să spunem povestea Holocaustului care prezintă trei abordări inovatoare: accentul pus pe istorii locale, întotdeauna spunem istoria evreilor și romilor din județul respectiv, apoi folosim banda desenată ca instrument al memoriei, deci foarte puține cuvinte și multă imagine, iar al treilea element e implicarea activă a elevilor. Noi nu mergem să-i învățăm, ci împreună cu ei construim acest șirag de bandă desenată”, a comunicat Anca Bărbulescu.
O problemă care a fost adusă în discuție de Alexandru Florian este că încă există comunități ce păstrează memoria unora dintre legionarii României.
Discuția a fost urmată de mai multe subiecte de interes, tot din aceeași arie, dar și de explicații despre conceptele care stau în spatele expoziției TRIAJ.
În zilele de marți, miercuri și joi (23, 24, 25 aprilie), expoziția poate fi vizitată între orele 16 și 21. Accesul este gratuit.
foto: Tion
Trimite articolul
Xniste imagini cu macelul din gaza n-au? daca nu cu copii, macar cu atacarea convoaielor umanitare sau a celor care se duc sa ridice ajutoarele umanitare?
holocaustul nu poate scuza mizeria facuta acum!
In Romania nu a existat holocaust. A se vedea mulțumirile adresate poporului român de către fostul premier israelian asasinat Yitzhak Rabin pentru sutele de mii de evrei salvați de poporul român.
Predați holocaustul la naziștii nemți care au renazificat Europa nu la poporul asta de oi.
-
ba da, a existat. vezi de exemplu la iasi sau la buc uresti. sau macelul de la odessa. sau trenurile mortii. sau deportarile in transnistria, inclusiv deportarea romilor.
ca multi evrei au fost si ajutati, si asta e adevarat, vezi ce romani au fost numiti “Drept intre popoare”. la fel cum si la deportarea romilor unii au protestat, inclusiv ic bratianu si george enescu.rusinea nu se spala prin negare. cred ca holocaustul ar trebui predat in cadrul orelor de istorie universala(ca si ce s-a intamplat in cele 2 americi, si alte orori mai vechi sau mai noi. inclusiv genocidul din gaza).
Homo homini lupus chiar si la acest popor “de oi”. cred ca mai degraba e… “mioritic”
“civilizatie”