Expoziția retrospectivă dedicată artistului Victor Brauner conține 70 de picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întregul său parcurs profesional, realizate atât în țara noastră, cât și din perioada în care a locuit la Paris.
În weekend-ul de deschidere al programului cultural Timișoara 2023, între 16 și 19 februarie, accesul în expoziție este gratuit.
Organizatorii expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie” sunt Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, cu finanțarea asigurată de Consiliul Judeţean Timiş.
Lucrările sunt împrumutate de la Centrul Pompidou (aproximativ 40), precum și de la muzeele din Marsilia și Saint-Etienne, precum și din alte muzee și colecții private din România: Muzeul Național de Artă al României din București, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Muzeul de Artă Vizuală Galați și Casa Avramide Tulcea.
În ultimele 12 luni, zeci de persoane au muncit mii de ore pentru ca expoziția să aibă succesul scontat. Aceasta este cea mai mare retrospectivă a lucrărilor semnate de Victor Brauner în Europa de Est.
„Este o întoarcere simbolică acasă pentru Victor Brauner, un important artist român, care a trăit ulterior și a activat în Franța, dar el a fost în anii 20-30 unul din stâlpii avangardei bucureștene, după care se alătură mișcării suprarealiste a lui André Breton și devine acolo unul dintre artiștii importanți a acelei mișcări. Este un artist prezent în marile muzee din lume, în marile retrospective ale suprarealismului. Ne bucurăm foarte mult că el se întoarce în România, că în sfârșit are loc această primă retrospectivă adevărată a lui Victor Brauner și la noi. Ne bucurăm că ea se întâmplă în acest context frumos pentru Timișoara, proiectul Capitală Culturală, și credem că astfel de artiști istorici, artiști de patrimoniu trebuie descoperiți sau redescoperiți de publicul larg, alături de alți artiști tineri pe care cu siguranță îi vom descoperi în alte proiecte în timpul acestui an. Este prima retrospectivă și în România și în Europa de Est”, a declarat, joi, Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters din Timișoara.
În premieră pentru România, omagiul adus pictorului suprarealist, născut la Piatra Neamț, însumează o bună parte dintre lucrările sale din perioada 1920–1960.
„Victor Brauner este un reper important în istoria mondială a artei, o figură marcantă a curentului suprarealist și ne bucură faptul că această expoziție de la Timișoara este prima retrospectivă serioasă a artistului organizată vreodată în țara noastră. Pentru noi ideea organizării unei expoziții Victor Brauner înseamnă nu doar sprijinirea unui act artistic valoros, ci și o provocare administrativă pentru a face din acest muzeu un lăcaș care să fie capabil să organizeze astfel de expoziții de o anvergură internațională. Investițiile de peste două milioane de euro pe care Consiliul Județean Timiș le-au făcut în Muzeul de Artă Timișoara au făcut din această instituție cea mai adaptată din regiunea noastră, dacă nu de pe un areal mai larg, pentru a putea găzdui astfel de evenimente. Ambiția noastră este să includem Muzeul Național de Artă Timișoara în circuitul muzeelor europene de prestigiu care pot organiza expoziții internaționale”, a afirmat, joi, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Curatoarea Camille Morando a selectat picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Victor Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960.
Citiți principiile noastre de moderare aici!