Vernisajul de miercuri a pus în evidență biografia comică „Komplett Kafka” de Nicolas Mahler, dar și conceptul expozițional al Literaturhaus Stuttgart.
De asemenea, „Kafka complet” are scopul de a expune latură artistică mai puțin cunoscută a lui Franz Kafka deoarece acesta nu a scris doar proză, ci a fost pasionat și de desen.
„Scrierile lui Kafka sunt considerate dificile și întunecate, dar cu toate acestea el le vedea extrem de pline de umor, un umor tipic al generației Z- cinic, absurd și sec“, a explicat Mona Isabela Petzek, directorul Centrului Cultural German Timișoara, în cadrul expoziției.
„Cele mai frumoase cărți germane” prezintă cărți câștigătoare ale competiției organizate de Stiftung Buchkunst. Selecția, realizată de un juriu de experți, pune accent pe cele mai inovative și estetice exemple de design de carte din anii 2021-2023. Cărțile sunt evaluate pentru conceptul lor grafic, manopera deosebită și abordările creative care stabilesc noi standarde în designul de carte în era digitală.
„Expoziția se bazează pe biografia de benzi desenate cu același titlu de Nicolas Mahler. Acesta este cunoscut pentru adaptările sale de benzi desenate după literatură clasică. Actualitatea de Franz Kafka este incontestabilă din păcate, potențialul de identificare cu personajele sale este monstruos de mare în lumea de astăzi. Scrierile sale descriu o lume pe care mai mulți sau mai puțini tineri o percep ca fiind familiară – o societate cu reguli absurde, arbitrare, în care individul se simte exclus“, a adăugat Mona Isabela Petzek.
Anul acesta, în 3 iunie, s-au împlinit 100 de ani de la moartea scriitorului Franz Kafka, descoperit de public și apreciat îndeosebi după decesul său prematur, survenit la doar 40 de ani. A lăsat în urma lui atât opere care figurează printre cele mai importante scrieri din proza modernă („Procesul”, „Castelul”, „Metamorfoza”), cât și un stil caracteristic, numit „kafkian”. Pentru a marca momentul, sub umbrela „Kafka100”, în multe orașe din întreaga lume au fost organizate expoziții în amintirea lui.
„Sunt două expoziții care chiar se armonizează bine împreună. Franz Kafka, muza pentru caricaturile care au ieșit din condeiul lui Nicolas Mahler, a fost la rândul lui un desenator talentat și prolific, al cărui stil se aseamănă cu cel al lui Mahler – idei minimaliste, armonios împletite, azvârlite pe hârtie și care se pot interpreta ca și un comentariu despre mediul înconjurător și viață“, a declarat Regina Lochner, consulul Republicii Federale Germania la Timișoara.
Dubla expoziție poate fi vizitată la HEI (Bastion 1) până pe data de 1 decembrie. Pe lângă toate acestea, publicul are ocazia să vizioneze în cadrul expoziției filmul documentar „Ultima călătorie a lui Kafka”, pe data de 21 noiembrie, de la ora 18, prezentat în colaborare cu Forumul Cultural Austriac București. Filmul reconstituie călătoria lui Franz Kafka în ultima etapă a vieții sale, începând din Praga și continuând prin Sanatoriul Wienerwald de lângă Pernitz (Austria Inferioară), Clinica Universitară de Laringologie din Viena, până la ultima oprire, Sanatoriul Dr. Hermann din Kierling, lângă Klosterneuburg (Austria Inferioară). Afectat grav de tuberculoză, Kafka depune toate eforturile pentru a se însănătoși, iar dorința sa disperată de a-și recăpăta sănătatea transpare în scrisorile și documentele rare prezentate de realizatorii filmului. Interviurile cu biografi și cercetători ai operei sale scot la iveală trăirile și creația unui om aflat în pragul sfârșitului, în timp ce un istoric al medicinei explică evoluția bolii lui Kafka, în contextul cunoștințelor medicale limitate și al resurselor reduse ale personalului medical din acea perioadă.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!