Orașul Novi Sad, „brate” al Timișoarei, încă respiră cultură, dar parcă într-o zi de vineri nu e așa animat pe cât te-ai fi așteptat de la o capitală culturală a Europei. Oamenii sunt prezenți în centrul civic, sunt prin cetatea în care sunt ferecate amintiri de la festivalul Exit, dar expoziții… vreo două, și alea cu programare, dacă faci parte dintr-un grup mai mare.
Oamenii sunt, în unele puncte din oraș, răzleți, iar spectacolele care urmau să aibă loc, deși era revelionul pe rit vechi, urmau să se desfășoare în interior. E același Novi Sad, care încă mai are telefoane publice portocalii, din acelea cum existau și în Timișoara și mai există uitate unele relicve, picate sub domnia „celularelor”. Novi Sad seamănă în multe privințe cu Timișoara, iar experiența lor ca și capitală europeană a culturii poate fi de folos celor de pe Bega, iar responsabilii cu acest demers comunică cu colegii lor sârbi.
Numărul de turiști, în creștere cu 40 la sută
Sara Vuletic – director programe culturale Asociația Novi Sad Capitală Europeană a Culturii 2022 – spune că numărul turiștilor a crescut cu aproximativ 40 la sută în anul care a trecut, deși nu există încă o statistică oficială. Aceasta spune că au avut de câștigat în domeniul cultural, și nu numai, de pe urma acestui titlu, și vor avea și de acum încolo, nu trag cortina, ci merge înainte cu evenimentele. Au centre culturale în foste fabrici, opt la număr, au o sală de spectacole cu 6.000 de locuri, acoperită (Timișoara are… Sala Olimpia?), au stadion (Timișoara…), au locuri expoziționale din cetate deschise (Timișoara are un mesh „grozav” pe Castelul Huniade) și diferite lucruri care contribuie la desfășurarea și inițierea unor evenimente culturale.
După titlu…
Ovidiu Megan, directorul executiv al asociației Timișoara-Capitală Europeană a Culturii, și Jose Miguel Viñals Arino, consulul onorific al Spaniei la Timișoara, au fost la Novi Sad pentru a lua pulsul unei capitale culturale la sfârșit de mandat și au de gând să colaboreze cu sârbii (au făcut-o și până acum), care au trecut prin acest… „titlu”. Sârbii au rămas cu un muzeu „Mileva”, unul cu accente de modernism și istorie a… științei, și au rămas cu turiștii străini care au aflat de acest oraș și au venit pentru a-l vizita la îndemnul evenimentelor culturale.
Unii se vor mai întoarce, alții și-au dat seama că este un loc de vizitat, iar turismul s-a dezvoltat și este un domeniu care va continua să „profite” de pe urma acestui titlu. Sârbii au ce oferi, iar oamenii animă, la unele ore, parcurile, pub-urile, cetatea sau centrul pietonal. Peste tot auzi vorbindu-se în diferite limbi, pe care nu te așteptai să le percepi „pe stradă”, iar sârbii sunt mai mult decât conștienți că acest lucru nu poate decât să-i propulseze ca un punct turistic. Sârbii și-au prezentat și tradițiile și sărbătorile specifice turiștilor, oferta culturală a fost diversificată pe parcursul anului cultural. Timișoara, Veszprem (Ungaria) și Elefsina (Grecia) sunt orașele care preiau, în următoarea perioadă, ștafeta de capitală culturală, urmând să facă… rai din ce au… La Timișoara va fi nevoie de mulți… „îngeri”…
foto: Adrian Panduru/Tion
Trimite articolul
XAm fost astz vara sa vad minunea, in afara de faptul ca au crescut mult preturile nu am vazut njmic deosebit.
Cred ca asa va fi si la noi.🤪
-
Asa a fost si la Sibiu,in 2007 si ulterior au tot crescut preturile la tot ceea ce inseamna servicii turistice.
-
Sper ca nu compari Sibiul cu tm, sper…nu ai cum.
-
Am vizitat Novi Sad special pentru acest titlu anul trecut in noiembrie. Nu am gasit schimbari majore in oras, prin comparatie Timisoara e un oras mai dezvoltat plus ca beneficiaza de o mostenire arhitecturala incomparabila. Novi Sad are Petrovaradinul si Dunarea in schimb. Infradtructura culturala e clar mai buna in Novi Sad insa acolo guvernul Serbiei a investit vreo 60 milioane eur am inteles pe cind in Timisoara……..