Expoziția „Roșu, galben și albastru” a Irinei Dragomir este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, Consiliul Județean Timiș și o firmă privată. Vernisajul a avut loc marți, iar lucrările pot fi văzute la Castelul Huniade până în 24 octombrie.
Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția, o consideră pe Irina Dragomir un superstar, o artistă-fenomen, în plină ascensiune, care s-a remarcat încă de la absolvirea Universităţii de Artă din Bucureşti prin arta numită «figurative pop», cucerind publicul prin culoare, joc, umor și mesaj.
Irina Dragomir este unul dintre cei mai colecționați artiști români și o voce importantă pe scena artei contemporane europene. Irina a expus pentru prima dată în cadrul unei expoziții de grup dedicate artei Supercontemporane la ediția Art Safari din 2019. Publicul s-a regăsit în mesajele ei distincte și a fost atras și de paleta de culori folosită.
„Mă inspiră propria mea viață, lucrurile pe care le văd în jurul meu, oamenii pe care îi văd, ceea ce simt, ceea ce gândesc despre tot ceea ce se întâmplă în jurul meu și cu oamenii de lângă mine”, a declarat pentru Tion Irina Dragomir.
În 2022, Art Safari a găzduit prima expoziție personală a Irinei Dragomir, „Roșu, galben și albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, profesorul artistei și artist apreciat. Expoziția a prezentat atât lucrări noi, precum și opere din colecții private.
„Prin această colaborare, Muzeul Național al Banatului reafirmă angajamentul său față de promovarea și susținerea artei contemporane de cea mai înaltă calitate”, a declarat Claudiu Ilaș, manager al Muzeului Național al Banatului.
Lucrările Irinei Dragomir se remarcă prin elementele din cultura pop, tendințe, simboluri și convenții contemporane, precum și prin compoziții simetrice și contraste cromatice.
„Fără excepție, imaginile Irinei sunt fragmente mai ample sau mai reduse ale universului propriu. Există în mod constant o dimensiune ludică în pictura pe care o practică, dar sub aparenta lipsă de griji, sub tonul copilăros, se află de multe ori o glumă serioasă. Irinei îi place să se joace cu lucrurile într-o manieră postmodernă, un semn clar de inteligență și umor, căci cele două merg atât de bine împreună”, spune conf. univ. dr. Alexandru Rădvan, curatorul expoziției „Roșu, galben și albastru”.
Cota de piață a artistei a crescut rapid, operele sale fiind în vizorul multor colecționari de artă. Dacă în 2020 lucrarea „Woman with Weapon” se vindea cu aproximativ 600 de euro, în 2022 lucrarea „Risky Situation” a fost adjudecată la 5.500 de euro, o evoluție rapidă și un pas imens pentru arta contemporană românească.
Art Safari este proiect cultural național strategic sprijinit de Ministerul Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României și Institutul Cultural Român. În cele 11 ediții de până acum a înregistrat peste 400.000 de vizitatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!