În luna august, pe platoul pietonal aflat în centrul Timișoarei spre Modex trecătorii pot vedea expoziția „Ploaie la Timișoara, plumb și lumină”, care include cinci lucrări de sculptură monumentală aparținând artistului clujean Liviu Mocan.
Expoziția este special realizată pentru Timișoara, fiind prezentată în premieră publicului.
„Executată din corten traforat cu laser, lucrarea se constituie într-un dialog spațial între două momente temporale definitorii pentru Timișoara și spiritul orașului: cel al Revoluției anului 1989 și cel al Capitalei Culturale Europene din anul 2023. Două panouri semicilindrice, înalte de trei metri, «învelesc» un spațiu circular, o «capsulă a timpului», mediind un dialog pentru privitorul situat între cele două plăci perforate de numeroși stropi de ploaie, aparent asemănători. Dar, în timp ce stropii de ploaie ai momentului 1989 sunt străbătuți de urmele gloanțelor, cei ai momentului 2023 sunt transparenți, lăsând fluxul de lumină să pătrundă limpede și curat”, au explicat organizatorii expoziției de la Asociația Imago Dei.
Liviu Mocan s-a născut în anul 1955 în satul clujean Cara și a absolvit Academia de Artă (în prezent Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca), apoi a continuat cu studii postuniversitare la Anderson University și Mississippi College, în Statele Unite ale Americii. Are lucrări în colecții publice și private din România, Elveția, Germania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Noua Zeelandă, Ungaria, Austria, Grecia și Australia.
„Eu nu fac sculpturi, ci fac exerciții spirituale, adică iau acele mari adevăruri cu privire la om, la lume, la univers, profunzimi care trec mult peste căpșorul meu și le abordez în sculptură rând pe rând. De aceea lucrez în serii tematice”, mărturisește artistul Liviu Mocan.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!