Mai multe cadre didactice din Timișoara au învățat cum să folosească muzeul ca spațiu în care elevii lor să învețe lecții noi și interactive, cu ajutorul exponatelor și a poveștilor din spatele lor. Proiectul „Muzeul – Spațiu de învățare” a atras 20 de dascăli din oraș care și-au dedicat 5 zile din program teoriei dar și activităților practice, direcționate în domeniul învățării cu ajutorul muzeelor.
Pregătirea a fost gratuită și a avut loc în perioada 14-19 martie 2024. Programul le-a permis cursanților să cunoască tipologia programelor de educație muzeală și etapele elaborării unui proiect educativ în muzeu, valențele educative ale patrimoniului, modalitățile teoretice și practice de interpretare a patrimoniului pentru public și comunitate, dar și metode și concepte utilizate în educația muzeală
„Ne-am dorit foarte mult implementarea acestui proiect, deoarece credem cu tărie că educația muzeală poate fi o parte activă în formarea elevilor și că este extrem de necesară în demersurile culturale. Inițiativa noastră urmărește dezvoltarea unor parteneriate strategice între școli și instituții culturale, contribuind astfel la creșterea calității educației și la formarea unei comunități educaționale active și angajate în dezvoltarea culturală a orașului și a regiunii. Sperăm că profesorii participanți au găsit doza de inspirație necesară și materiale suficiente care să-i susțină în realizarea mai multor activități și proiecte în muzee. Suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui program și le mulțumim muzeelor care au fost deschise colaborării. Apreciem în mod deosebit continuarea parteneriatului cu Muzeul Național al Banatului și suntem recunoscători pentru turul oferit de Muzeul de Artă din Timișoara”, a declarat Andrada Mazilu, coordonatorul proiectului.
Pe lângă activitățile interactive, profesorii au realizat și o hartă a muzeelor din Timișoara iar, ca „experiment”, primii profesori participanți au folosit expoziția „Crâmpeie Identitare: farmecul vieții șvăbești” ca prim instrument, alături de copii.
Proiectul face parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul de la Ministerul Culturii.
foto: Asociația Inițiativă în Educație
Pe aceeași temă:
FOTO. Timișorenii, chemați să descopere trecutul prin ochii șvabilor bănățeni
Citiți principiile noastre de moderare aici!