Mai mulți profesori din școlile timișorene au participat la proiectul „Educație pentru Schimbare” din cadrul Programului La Pas, dezvoltat de Asociația CRIES – Centru de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare. Pe parcursul anului 2023, 14 dascăli au desfășurat nu mai puțin de 130 de activități educaționale, pe tema dezvoltării durabile. Este vorba de acțiuni centrate pe teme de actualitate, cum ar fi consumul responsabil de alimente și haine, hrană sănătoasă, grădinărit urban.
„Experiența Programului LA PAS din ultimii ani ne arată că educația pentru dezvoltare durabilă este un proces de durată, fiind nevoie de formarea sau schimbarea de comportamente, fie că vorbim de felul în care ne alimentăm, de modul în care ne îmbrăcăm sau de relația noastră cu mediul înconjurător etc. În general, procesele de schimbare nu sunt plăcute sau ușor de realizat. Știm acest lucru și am susținut dezvoltarea în Timișoara a unei comunități de învățare și practică, în care profesorii învață unii de la alții, schimbă idei, își consolidează valori. Și, nu în ultimul rând, nu se simt singuri în acest proces. Totodată, am facilitat contexte în care școlile să cunoască inițiative valoroase din comunitate, din domeniul economiei circulare, economiei sociale, agriculturii durabile, reducerii risipei alimentare, etc. Credem că această rețea de învățare și practica colaborărilor dezvoltate reprezintă unele dintre cele mai importante moșteniri ale programului nostru educațional”, a declarat Mihaela Vețan, manager Programul LA PAS /Slowing Down.
Pe lângă profesorii și elevii direct implicați, „ambasadorii” La Pas au reușit să atragă și cadre didactice din alte școli timișorene să organizeze acțiuni similare. Este vorba de Colegiul Național Bănățean, Colegiul Național C.D. Loga, Școala Gimnazială nr. 27, Școala Gimnazială nr. 16 și Școala Gimnazială „Dimitrie Leonida”. Per total, au fost 50 de profesori implicați în activități educaționale, în 14 unități de învățământ din Timișoara, și un total de peste 900 de elevi beneficiari, de la copii din primele clase de școală la adolescenți.
Potrivit celor de la CRIES, proiectele educaționale implementate pe parcursul anului 2023 au fost: „Cultivăm și savurăm, din grădină învățăm”, „TEXTIL-MAGIA” – modă sustenabilă vs. modă de consum, „Căpșuniada” – Ziua consumului de fructe, „Bucătărașii creativi”, Reciclarea uleiului alimentar uzat, „Reciclează creativ!”, BE GOOD – FAIR FOOD, Grădinărit urban în curtea școlii, Ceai din plai, „Rețete vechi cu aer nou”, „Sunt responsabil pentru alegerile mele! Sunt ceea ce mănânc!”, Cofetăria sustenabilă, Borcanul anti- risipă și Re-dress cu succes!”.
foto: Facebook/LA PAS
Dezvoltat în contextul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, Programul LA PAS / Slowing Down a fost finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!