În Sala de Marmură a Castelului Huniade au venit joi seara oaspeți importanți să vadă expoziția „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață”, care s-a deschis la finalul lunii iulie. Vizitatorii pot vedea 23 de replici ale unor opere originale din situri importante din Germania, Franța, Cehia, Slovacia și Rusia, cu vechimea cuprinsă între 42.000 și 11.700 de ani î.Hr.
Aceste lucrări ilustrează importanța creației artistice în Epoca de Piatră și oferă o incursiune în modul de viață al oamenilor din acea perioadă.
Evenimentul de joi seara a coincis cu desfășurarea celui de-al 20-lea Congres al Union Internationale des Sciences Préhistoriques et Protohistoriques – Congresul mondial al Uniunii Internaționale de Științe Pre și Protoistorice.
„Am reușit, după 11 ani, să deschidem o mică parte a Castelului Huniade, ceea ce a fost în trecut Sala de Marmură și va fi în viitor, sunt convins. Mă bucur că sunt atât de mulți oameni care studiază această perioadă, perioada litică, Epoca Pietrei, Epoca de Gheață ș.a.m.d. Este o ocazie rară pentru noi de a avea specialiști din toată lumea, așa că mulțumim colaborării cu Universitatea de Vest. Ne mândrim că pe lângă expoziția de replici despre Epoca de Gheață avem și originalele din castel, din muzeu, ale muzeului nostru, care sunt expuse, ele nu pot fi atinse, replicile doar pot fi atinse, dar aceste piese nu au fost de foarte mult timp expuse și mă bucur că publicul le poate vedea. Este o expoziție cu intrare liberă, este o expoziție făcută pentru Capitala Culturală Europeană și ne-au trecut deja un număr impresionant de vizitatori pragul. Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii septembrie. Avem oaspeți din toată lumea, din Germania, din toată Europa, și de peste ocean, din Statele Unite, sunt de peste tot. Replicile sunt ale descoperirilor Epocii de Gheață și sunt foarte scumpe. Piesele originale sunt, nici nu putem vorbi de cât costă, dar au de la 40.000 de ani vechime, deci sunt impresionant de vechi”, a declarat Claudiu Ilaș, managerul Muzeului Național al Banatului din Timișoara.
Nicholas Conard, profesor principal de preistorie si protoistorie la Universitatea Tüblingen din Germania, a fost încântat să vadă expoziția.
„Cred că cel mai important lucru este că vedeți cele mai vechi exemple de artă din lume Și acestea sunt sculpturi mici realizate din fildeșul coarnelor de mamut. Nu sunt originale, dar ce este frumos este că puteți să le atingeți nu există sticlă (n.r. – de protecție). Multe dintre aceste exponate sunt foarte mici și de aceea puteți să le țineți în mână, să le atingeți, să le simțiți. Acestea sunt sculpturi de artă mobilă, au aproximativ 40.000 de ani și sunt începuturile expresiei umane artistice. Expoziția a fost finanțată de landul Baden-Württemberg și de primăriile unde au fost făcute descoperirile. Călătorim în jurul lumii și le prezentăm colegilor. Următoarea oprire după Timișoara este Stuttgart și vom vedea unde ne ducem de acolo”, a precizat profesorul Nicholas Conard.
Una dintre piesele de rezistență ale expoziției este Venus de la Hohle Fels, cea mai veche figurină feminină realizată de mână cunoscută până în prezent. Acest simbol al fertilității, cu o vechime de 40.000 de ani, a fost sculptat cu măiestrie dintr-un colț de mamut. În 2008, șase fragmente ale statuetei au fost reunite pentru a forma o figură aproape completă. Deși mică, valoarea ei este imensă – corpul ei, format din fildeș de mamut, are o buclă de pandantiv în loc de cap, detaliu ce adaugă o notă de mister.
foto: Tion
Expunerea proiectului „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață” a fost conceput în colaborare cu oamenii de știință din Departamentul de Preistorie timpurie și Ecologie Cuaternară de la Universitatea din Tübingen.
Trimite articolul
Xreplici din epoca de gheata? mie mi-a placut asta:
“Oh, nu există altcineva pe care să-l enervezi? Prieteni? Familie? Reptile otrăvitoare?”😂🤣😂🤣😂🤪
pai ar cam fi astia, cum le zice? a, stai ca stiu:
#🤪
Vin si eu sa vizitez expozitia. Am auzit ca au expus ghinda veveritei.