Astfel, joi seara, 12 decembrie, fotoreporterul Constantin Duma a prezentat expoziția „Timișoara Incognito – Revoluția Română 1989”, urmată de un recital susținut de chitaristul Horea Crișovan și actorul Doru Iosif, care a cuprins melodii din repertoriul formației Pro Musica și nu numai. Alături de cei doi artiști ar fi trebuit să fie și Ilie Stepan, care din păcate nu a putut face deplasarea din motive de sănătate.
La evenimentul găzduit de Institutul Cultural Român din Viena au participat câteva zeci de persoane, atât români stabiliți în capitala Austriei, cât și localnici interesați de Revoluție.
„Atât prin fotografiile pe care le-am făcut în Decembrie 1989 la Timișoara, cât și prin spiritul liber pe care l-am găsit aici la dumneavoastră, aș vrea să înțelegeți că același mecanism m-a îndemnat și în 1989, același lucru îl găsesc aici, și anume spiritul de libertate care pleacă din sufletele dumneavoastră.
Imaginile pe care le-am adus aici reprezintă câteva secvențe din zilele în care Timișoara a explodat prin spiritul pe care îl avea atunci și pe care acum l-a conservat sau, mai mult, l-a cultivat în ceea ce privește libertatea. Fotografiile mele sunt fotografii document, nu au nicio interpretare artistică, nu au nico intervenție cu tehnologii pe care la ora aceasta le avem la îndemână”, a declarat fotograful Constantin Duma în fața celor prezenți la ICR Viena.
„Astăzi (n.r. – joi) la Viena am deschis momentul Timișoara 1989, un moment atât de important pentru noi, atât ca români, cât și ca timișoreni, am deschis expoziția lui Costi Duma Timișoara Incognito pentru prima dată la Viena, cu imagini inedite din Revoluția română și, în același timp, am acompaniat acest moment artistico-documentar cu o parte muzicală oferită de Horia Crișovan și Doru Iosif, un omagiu adus trupei Pro Musica din Timișoara, care și ea a avut un rol atât de important în momentele decisive de la Timișoara”, a spus Andreea Dincă, directorul ICR Viena.
Seara s-a încheiat cu o recepție oferită de Asociația My Banat la care s-au servit produse tradiționale și vinuri românești.
A doua, zi, vineri, 13 decembrie, la ICR Viena a avut loc un simpozion despre Revoluția din 1989 la care au participat Gino Rado, președintele Centrului Național de Documentare, Cercetare și Informare Publică despre Revoluția Română din 1989, Lucian Vasile Szabo, vicepreședintele Fundației „Memorialul Revoluției”, Siegfried Thiel, redactor-șef la Banater Zeitung, alăuri de Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria.
„Acest eveniment este cel mai important pentru generațiile tinere și a fost conceput în așa fel încât să aducă în prim-plan ceea ce a însemnat Revoluția română, nu neapărat cu concluzii extrem de științifice, ci ceea ce au însemnat momentele de după. În Timișoara, de fapt, comemorăm victimele, dar celebrăm 35 de ani de libertate. Aceste două aspecte, unul foarte trist și unul foarte voios s-au unit iată în acest simpozion, unde s-a punctat ce înseamnă Revoluția română din 1989 pentru o generație care poate n-a trecut prin ea. Au participat inclusiv tineri studenți din România, care și-au adus prietenii austrieci”, a mai spus Andreea Dincă, directorul ICR Viena.
Evenimentul de la Viena a fost realizat cu ajutorul Organizației de Management a Destinației din cadrul Primăriei Timișoara, Universității de Vest din Timișoara, Asociației My Banat din Timișoara și Institutului Cultural din Viena.
Trimite articolul
X“ce au insemnat momentele de dupa”? au insemnat o idoicratie🤪 care a cedat paduri, petrol, gaze, parte importanta din sistemul bancar Austriei care s-a opus intrarii Romaniei in schmenghen, aia a insemnat. pe langa altele cedate altor tari… dar a fost Joianis decorat de statul Austriac cu Marea Cruce de Argint pentru serviciile aduse Austriei? da, si chiar merita decoratia aia din partea statului austriac. iar din partea statului roman merita niste “bratari” carora sa le tot calculeze aria🤪…