Muzeul Apei, aflat în Timișoara, pe Calea Urseni, numărul 26, este de acum accesibil publicului larg. Prima uzină de apă a Timișoarei, numită și OZN, a revenit în viața comunității, în urma unui amplu program de intervenție și reabilitare, realizat de Fundația Aquatim.
„În 1914 a pornit Uzina de Apă 1, care alimenta orașul Timișoara, care atunci avea 54.000 de locuitori. Sunt trei clădiri: clădirea OZN-ului, care este clădirea fântânilor de unde se extrăgea apă, apoi clădirea de deferizare, de demanganizare și depunerea a apei și clădirea pompelor, de unde apa era pompată la o distanță de cinci kilometri spre oraș”, a declarat, vineri, scriitorul Robert Șerban, consilier la Aquatim și președintele Fundației Aquatim.
Fundația Aquatim, al cărei unic membru fondator este Aquatim SA, a realizat proiectul „Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei”, ce face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Acesta este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
„Muzeul va fi transformat dintr-un obiectiv reabilitat de patrimoniu într-un loc viu, ce va spune vizitatorilor săi povestea apei și va găzdui numeroase activități culturale și educaționale, ateliere, expoziții, concerte și spectacole. Va avea un festival propriu intitulat «Seri de vară la muzeu». Vor fi foarte multe ateliere pentru copii”, a mai precizat Robert Șerban.
Potrivit acestuia, investiția se ridică la 1,5 milioane de lei, dintre care 1.275.000 de lei sunt nerambursabili. Banii provin de la Ministerul Culturii și Aquatim.
Primul eveniment va avea loc sâmbătă, 10 iunie, când muzeul va găzdui conferința de specialitate Ziua Internațională Art Nouveau la Timișoara: rolul patrimoniului în actul cultural.
„Suntem prezenți prin foarte multe acțiuni în școli, avem un centru, Aquapic, suntem prezenți în universități, centre de cercetare, fundații de pregătire profesională, deci credem că prin toată această multitudine de acțiuni și de activități să răsplătim cumva acest oraș minunat care merită foarte mult și căreia toți îi suntem datori”, a afirmat Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim S.A.
Muzeul Apei va fi deschis publicului larg din 17 iunie, programul de vizitare pentru luna iunie incluzând două zile pe săptămână: marți, între orele 15-18 și sâmbăta, între orele 11-14. Din luna iulie, programul va fi extins, urmând a fi anunțat ulterior de reprezentanții Aquatim. Intrarea este gratuită.
„Cu această investiție vrem să atingem două obiective: în primul rând vrem să valorificăm patrimoniul bogat, atât tehnologic, cât și cultural, arhitectural pe care îl are Timișoara. Avem încă foarte multe locuri în care generațiile de dinainte ne-au lăsat ceva în urmă și este responsabilitatea noastră să o valorificăm și prin asta să ne legăm și de spiritul inovator al timișorenilor. Această uzină de apă a fost printre primele și foarte puține orașe au avut un sistem de apă centralizat la vremea aceea. Acest loc face și altceva și titlul proiectului, pe care îl finanțăm cu bani de la Ministerul Culturii, deja ne duce acolo: racordăm acest loc la rețeaua culturală a Timișoarei. (…) De azi, acest loc va vibra cu viață și va da înapoi Timișoarei ceva din ceea ce a fost”, a declarat primarul Dominic Fritz.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!