Încercările administrației județene de a consolida și reabilita Castelul Huniade datează de 16 ani. Spre comparație, lui Carol Robert de Anjou i-au trebuit doar șapte ani să-l ridice.
Pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a Castelului Huniade ar fi nevoie de o sumă uriașă, aproximativ 40 de milioane de euro.
Consiliul Județean Timiș (CJT) a prevăzut în bugetul de anul acesta fonduri pentru unele lucrări la Castelul Huniade.
Alin Nica, președintele instituției, dă asigurări că anul acesta, al Capitalei Culturale Europene pentru Timișoara, Castelul Huniade va fi deschis parțial.
„Aceasta este dorința noastră, să deschidem către public nu doar o parte a Castelului Huniade, ci și curtea interioară a acestui castel. De aceea am prevăzut în bugetul local al județului pe anul acesta sumele necesare amenajării acestor spații și intenționăm să facem unele proiecte pe care le avem cuprinse inclusiv în Bid Book-ul (n.r. – dosar de candidatură) și programul Capitalei Culturale, respectiv proiectul „Nopți magice la castel” plus alte evenimente culturale pe care Muzeul Național al Banatului le va organiza cu acest prilej. Se va deschide Sala Cavalerilor din aripa de nord-vest, care a fost deja consolidată prin proiectele anterioare”, ne-a declarat Alin Nica.
În privința mesh-ului care acoperă de ceva timp clădirea, liderul administrației ne-a declarat că va fi păstrat până la finalizarea lucrărilor de intervenție la castel, ceea ce înseamnă câțiva ani.
„Sala Cavalerilor trebuie zugrăvită și amenajată din punct de vedere al aspectului interior. Dacă vor fi expoziții trebuie diverse construcții temporare realizate acolo. Dacă o să fie evenimente gen concert trebuie amenajate în alt fel, deci sunt mai multe amenajări pe care trebuie să le facă Muzeul Național al Banatului acolo în acele spații. Noi am planificat în a doua jumătate a anului acesta să avem aceste evenimente la Castelul Huniade. Și curtea o vom amenaja pentru anumite evenimente în prima parte a anului și evenimentele efectiv vor avea loc în a doua parte a anului”, a mai precizat președintele CJ Timiș.
Vă reamintim că, deși a aplicat pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiectul de reabilitare a Castelului Huniade, Consiliul Județean Timiș nu a obținui bani.
„La prima contestație administrativă am avut un răspuns negativ, dar noi am contestat în instanță această procedură și urmează să se judece”, ne-a mai spus Nica.
CJT încearcă, în clipa de față, să facă rost de fonduri pentru lucrări de reabilitare la Castelul Huniade prin Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, precum și de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Pe aceeași temă:
Ținut închis de aproape 16 ani, Castelul Huniade ar putea fi reabilitat cu fonduri europene – Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!