Lucrările a patru artiști din România și din Norvegia – Floriama Cândea, Maria Castellanos, Cosmin Haiaș, Stahl Stenslie – pot fi văzute în expoziția „Porous Matter. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society” la galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara.
„Exponatele aprofundează conceptul de „materie poroasă” și explorează implicațiile sale în diverse contexte. Printr-o abordare interdisciplinară care combină arta, știința și perspectivele societății, expoziția își propune să facă lumină asupra frumuseții ascunse și a semnificației profunde a „fracțiilor vide” din lumea noastră”, au precizat organizatorii.
Alături de cei patru artiști, din echipa proiectului mai fac parte patru oameni de știință – Florin Drăgan (UPT), Alex Hansen (Porelab), Liviu Marșavina (UPT), Marcel Moura (Porelab), Mirela Stoeac-Vlăduți (curator) și Loredana Nedelcu (asistentă curator).
Foto: organizatori
Expoziția „Porous Matter” este rezultatul unei strânse colaborări între artiști, oameni de știință, curator și colaboratori din cadrul celor trei universități partenere, care a început încă din anul 2022 cu vizite de laborator, realizarea a numeroase experimente științifice, sesiuni de lucru și dialoguri multiple.
„Proiectul Porous Matter este unul complex, care a început încă din anul 2021, atunci când împreună cu parteneri de la PoreLab – un centru de excelență în fizică, din Norvegia, și cei de la Universitatea Politehnica din Timișoara ne-am dat seama cât de importantă este crearea unei legături mai strânse între artiști și oameni de știință. Ne-am dorit să creăm această intersecție dintre artă și știință prin care artiștii să creeze pe baza a ceea ce experimentează împreună cu oamenii de știință. S-a întâmplat chiar ca un cercetător (este vorba de Marcel Moura) să creeze o lucrare de artă pe baza a ceea ce a transferat în cercetările lui din zona artistică. Porous Matter oferă astfel o platformă unică pentru dialog, colaborare și schimb interdisciplinar. Prin împletirea expresiilor artistice cu cercetarea științifică, expoziția sfidează limitele convenționale, stârnește curiozitatea și deschide noi căi de explorare”, a declarat Mirela Stoeac-Vlăduți, curatoarea Porous Matter și directoarea MV sci-art center.
„Mi se pare foarte interesant și necesar să fim mai atenți la ce înseamnă materiile poroase, pentru că aproape toate materiile din jurul nostru sunt poroase, de la pielea noastră la plante, sol etc. Dar din momentul în care te uiți la toate materialele poroase cu lentila științei, mi se pare că atunci lucrurile devin mai misterioase și mai poetice, contrar așteptărilor că știința demistifică într-un fel cunoașterea umană. Mi se pare mai misterios să vezi imaginile celulelor la microscopul de fluorescență și să descoperi o lume verde. Cred că e foarte multă poezie în reprezentarea științifică și în modul în care echipamentele științifice îți prezintă o lume detaliată. E foarte interesant să vezi cum rămâne captivă o picătură de apă sau de aer în interiorul unui material, pentru că nu ne așteptăm că asta se întâmplă. Suntem obișnuiți să vedem fără acest filtru al științei”, a spus Floriama Cândea, artistă vizuală și manager cultural, co-fondatoare a Qolony, un ONG cultural care funcționează ca agregator al unei comunități mixte de profesioniști din diferite discipline.
Proiectul „Porous Matter. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society” beneficiază de suma de 424.927 lei din partea Islandei, Norvegiei și Liechtenstein, prin Granturile SEE și Norvegiene. Proiectul este finanțat din Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021.
Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
Trimite articolul
X“Europă verde, competitivă și incluzivă. ” Desigur. Nu mi-e clar daca se doreste si ca oamenii din oiropa sa traiasca mai bine, sa n-aiba motive de stres, sa fie mai sanatosi, mai morali, mai destepti; da’ cred ca se poate si fara astea, important e sa fie oiropa verde, competitiva si incluziva. nu conteaza omul care saraceste ca sa fie “competitiv” in timp ce cativa bogati isi tot maresc averile(sigur ajuta si la sanatate aceasta “competitivitate”), iar despre inclusivitate, ideea e sa nu mai existe normalul normal, ci sa accepti orice aberatie pen’ ca de ce nu? De ce sa avem niste indicatori clari cu puterea de cumparare, cu starea de sanatate, cu gradul de analfabetism functional si sa-i monitorizam, nu mai bine cu niste bla bla bla?
#Arta!
#🤪
#🤪
-
iar tu…expert in toate lucrurile din universu asta. mereu pregatit sa arunci cu pareri. pacat ca vorbesti mult si nu spui nimic
-
care propozitie n-ai inteles-o din cele pe care le-am scris? adica incearca sa scrii ori la subiectul articolului, ori cand dai reply sa te legi de ceva din comentariu si nu de autorul comentariului. daca poti, daca nu, e bine( a se citi “penibil”) si cu trolling de 2 lei, probabil familia ta si prietenii tai si alti simpatici🤪 te apreciaza pentru “realizare”.
#🤪
-