Expoziția „Țara de foc” explorează mai multe episoade mai puțin cunoscute din istoria României. Unul dintre subiectele centrale ale expoziției este istoria colonială a țării noastre, cum ar fi cei 500 de ani de robie romă la colonizarea Cadrilaterului, ocuparea Transnistriei și genocidul evreilor și romilor.
Este menționată și implicarea inginerului și exploratorului român Iuliu Popper în genocidul poporului Selk’nam. Această populație era alcătuită din ultimii băștinași din America de Sud, care trăiau în Țara de Foc, astăzi cunoscută ca regiunea patagoniană din sudul țărilor Chile și Argentina.
În cadrul expoziției, se pot vedea și elemente artistice din istoria României, care au fost excluse până acum. Sunt prezentate icoane ortodoxe pe sticlă din Transilvania în secolele XVII și XIX, care au fost realizate de artiste femei, într-o perioadă în care domeniul artei era dominat de bărbați. Se regăsesc și covoarele transilvănene produse în țări musulmane cu figuri emblematice din istorie.
Expoziția este curatoriată de Cosmin Costinaș, care a selectat operele mai multor artiști români și internaționali pornind de la următoarele întrebări:
- „Ce grupuri, împreună cu poveștile, imaginile și perspectivele lor, au fost excluse din procesul încă în desfășurare de auto-imaginare a României, de la comunități etnice la grupuri sociale, precum cel al minerilor?
- Ce evenimente din subsolurile istoriei românești continuă să fie trecute sub tăcere?”
Printre artiștii care au lucrări expuse în cadrul expoziției se numără: Claudia Andujar, Florin Bobu, Alex Bodea, Tony Chakar, Ana Deji, Megan Dominescu, Mihaela Drăgan, Ion Dumitrescu, Chitra Ganesh, Alexandra Gulea, Loredana Ilie, Sakarin Krue-On, Ivana Mladenović și mulți alții.
Expoziția „Țara de foc” poate fi vizitată gratuit la Kunsthalle Bega, de marți până sâmbătă, între orele 12 și 18. Aceasta rămâne deschisă până pe 2 februarie 2025.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!