Romfilatelia a tipărit emisiunea de mărci poștale intitulată „Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii”, care a intrat vineri, 17 februarie, în circulație.
Alcătuită din patru timbre, o coliță dantelată și două plicuri, emisiunea marchează rolul pe care și l-a asumat orașul de pe Bega de a da ora exactă în cultura continentului în acest an.
„Este un moment important pentru Timișoara. Orice eveniment de o asemenea anvergură dacă nu este marcat printr-o marcă poștală nu are cum să transfere mai departe mesajul, iar rolul mărcii poștale este acela de a fi un adevărat ambasador. Sunt timbre care se folosesc în primul rând în toate oficiile poștale, ele se pot transmite mai departe în toată lumea și, bineînțeles, cei care sunt colecționari și doresc să le aibă în clasoare le pot achiziționa de la magazinele Romfilatelia sau online”, a declarat, vineri, pentru Tion, Cristina Popescu, directorul general al Romfilatelia.
Pentru această nouă emisiune, Romfilatelia a ales câteva edificii simbolice ale Timișoarei. Astfel, pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei este reprezentată Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, în timp ce pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrat Domul Romano-Catolic. De asemenea, sunt redate: imaginea Turnului de Apă din Iosefin (pe timbrul cu valoarea nominală de 11 lei) și Palatul Culturii, pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei.
„Doamna Cristina Popescu a reușit să transforme fiecare eveniment cultural într-un timbru făcând din fiecare timbru o mică bijuterie a culturii. Mă bucur să fac parte din evenimentul de astăzi”, a declarat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.
Prezent la această lansare, primarul Dominic Fritz a spus că prezența pe timbre a Catedralei Ortodoxe și a Domului Romano-Catolic simbolizează buna conviețuire în Timișoara a religiilor și a etniilor.
„Mai avem ori Opera ori Teatrul ori Palatul Culturii, ieri domnul Hollender (n.r. – Ioan Hollender, fost director al Operei de Stat din Viena) m-a certat pentru că noi am scris pe invitație Palatul Culturii și a spus Opera. Apoi, m-a certat directoarea Teatrului că am zis Opera și nu Teatrul, deci această emblematică și frumoasă clădire care stă nu doar pentru cultura și viața culturală a Timișoarei sau pentru faptul că suntem singurul oraș în toată România în care avem sub același acoperiș teatre în trei limbi diferite și o Operă și bineînțeles că aceasta este clădirea de unde a fost proclamată Timișoara oraș liber de comunism în 20 decembrie 1989 și de aceea e clar că trebuie să fie pe un timbre.
Apoi, o alegere foarte interesantă, Turnul de Apă din Iosefin, ce are elementul inovator al Timișoarei și o invenție foarte avansată și avangardistă și deși nu s-a mai folosit de 50 de ani, structura de rezistență este foarte bună, deci spune ceva și despre inginerii de apă și Stan Vidrighin, care este unul dintre fondatorii ingineriei de apă în România și fost primar al Timișoarei iarăși amintește despre această latură inginerească și inovatoare a orașului nostru. Momentan este în reabilitare și va fi transformat în centru cultural. Vă mulțumesc că ați ales aceste patru motive și le-ați pus în practică într-o formă așa de frumoasă. Pentru mine timbrul este un simbol al dialogului. Delegația oficială care vine în aceste zile la Timișoara deja a primit timbrele la hotel”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!