Joi seară, în Piața Traian din Timișoara a avut loc un scurt spectacol de muzică și teatru, susținut de cei de la Lulughi Shukar.
„O trupă de dansuri rome profesionistă, o trupă de teatru rom, o infrastructură care să asigure prezentarea culturii rome în integralitatea sa, sunt deziderate culturale pe care minoritatea romă din județul Timiș le-a realizat prin intermediul proiectului «Lulughi Shukar – dezvoltarea accesului la exprimare culturală a minorității rome din Banat prin cooperare româno-norvegiană»”, transmit cei de la Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană (ACRRU).
Prin acest proiect s-au cumpărat o scenă mobilă și un cinematograf mobil și s-a înființat Compania Artistică Lulughi Shukar (Floare Frumoasă), ceea ce a permis implementarea a nu mai puțin de 21 de evenimente culturale în perioada 2023-2024, nu numai în Timiș, ci și în alte județe precum Caraș Severin și Arad.
„Infrastructura astfel creată a stat baza dezvoltării Companiei Culturale Lulughi Shukar, denumită astfel după ansamblu de dans și muzică romă înființat la Timișoara în perioada comunistă de coregraful Ioan Mirescu. Compania este formată dintr-o trupă de muzică și dans rom și dintr-o trupă de teatru. Un accent deosebit s-a pus pe evenimente organizate în mediul rural acolo unde accesul la resurse culturale este restrâns din diferite cauze”, adaugă cei de la ACRRU.
Ansamblul de dansuri rome Lulughi Shukar, înființat în urmă cu 40 de ani, își desfășura activitatea culturală în Sala Lira, unde se țineau repetițiile și unde se întâlneau activiștii romi folosind activitatea culturală ca un paravan pentru întâlniri clandestine.
După Revoluția din ’89, ansamblul s-a destrămat din cauza plecării din țară a artiștilor. De atunci nu a mai existat un ansamblu reprezentativ al minorității rome din județul Timiș.
„A fost un an fantastic pentru că ne-am pregătit să ne arătăm cultura în integralitatea sa într-o manieră profesionistă pentru că nu întotdeauna am avut această șansă. […] Am achiziționat o scenă mobilă, un cinematograf mobil, tot ceea ce se vede aici este mobil și alimentat de un generator, ascuns undeva în spate, pentru că rolul acestei structuri este să ajungem oriunde, să ajungem nu numai la comunitatea romă, ci și la alte minorități. Este important să ajungem și în mediul rural. Pentru anul acesta, împreună cu celelalte minorități, avem pregătite câteva proiecte foarte faine, o săptămână de teatru a minorităților, și încercăm să facem cât mai multe în mediul rural, cât mai multe evenimente culturale, ca să inspirăm tinerii, să inspirăm oamenii de acolo.
Avem echipa de teatru de anul trecut. Suntem puțini încă, dar mergem înainte. Le mulțumim celor de la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș pentru că am putut lucra acolo pe parcursul proiectului. dar și Asociației Partida Romilor Pro Europa care ne-a ajutat cu sediul din piața Traian unde s-a derulat o mare parte din activități.
Pe parcursul proiectului, cu ajutorul Centrului Național de Cultură a Romilor, de la care am luat foarte multe cărți editate de ei și scrise de autori romi, am dus expoziții de carte în mediul rural. Cărțile le-am donat bibliotecilor din mediul rural, în special școlilor de acolo.
Generația de romi de acum este o generație interesantă care vine din urmă. Văd lucrurile altfel, sunt altfel creați. Din spate vine o generație în care nu se mai ține cont că ești de etnie romă sau de altă etnie. Tinerii de acum sunt foarte deschiși și incluzivi, ceea ce e foarte bine”, a declarat Adrian Mirescu, managerul proiectului.
Denisa Filip, studentă în anul III la Facultatea de Drept din Timișoara, este una dintre membrele trupei de teatru Lulughi Shukar. Până acum a jucat într-o singură piesă, dar speră că vor urma și altele, iar echipa se va mări.
„Acum am șase colegi. Sunt foarte deschiși și asta mă bucură. Suntem o mică echipă, dar sunt foarte închegați și ne dorim să aducem multă bucurie în comunitățile unde mergem și unde oamenii nu au posibilități să ajungă să vadă cum este într-un cinema sau la o piesă de teatru. Pentru repetiții ne întâlnim cam de trei ori pe săptămână. Repetăm împreună câteva ore, începem cu o încălzire, apoi încet-încet ne intrăm fiecare în roluri. Piesa în care joc este una de impact, aduce în discuție problemele comunităților de romi în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Eu zic că e o piesă reprezentativă pentru noi, pentru că aduce în discuție anumite probleme care erau în acel moment și faptul că noi am reușit să trecem peste toate momentele dificile la care am fost supuși”, a povestit actrița Daniela Filip.
foto: Tion
Proiectul a beneficiat de 200.000 de euro din Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA prin apelul „Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă”. Proiectul a fost implementat de către Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Asociația Actorilor Romi și Internațional Voice of Justice Europe (organizație parteneră din Regatul Norvegiei).
Trimite articolul
XCultură romă ?
Adică promovarea țiganilor ?
Asta ne lipsește în Timișoara ?
-
Rușine Tion pentru ca iti permite sa comentezi. Citeste articolul. Este un eveniment legat de cultura anumitor grupuri. Tu ce aport cultural ai adus planetei?
-
dap, ne cam lipseste(nu tie!). iar unora le lipseste cultura in general, nu doar cea roma.
-
si asta lipseste, pe langa multe altele.
“CULTURĂ s.f. 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale acumulate de omenire în decúrsul vremurilor. “
Pai in Kuncz si Traian vedem zilnic ,,traditiile,,astea.Ia mergi pe acolo sa vezi cum ramai ,,traditional,,fara portofel sau chiar fara dinti daca comentezi…
Vorbesti prostii si ei au dreptul!!!- Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă ,
Dreptul la cultura dreptul la arta dreptul de a fi liberi, si ei sânt cetatenii României.