Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, curatoriată de Doina Lemny, va reuni lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinerețe, cât și din anii de maturitate, creionând astfel traiectoria care a impus lucrările artistului în patrimoniul universal.
Acesta este primul eveniment de o astfel de anvergură în ultimii 50 de ani în România. Vizitatorii vor putea vedea 22 de sculpturi, 11 desene, 55 de fotografii și diverse documente de arhivă. Lucrările sunt evaluate la peste 500 de milioane de euro, iar măsurile de securitate au fost sporite. Asigurarea s-a ridicat la suma de 220.000 de euro.
Expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de sculptură de la Muzeul Național de Artă Modernă/Centrul Pompidou din Paris, de la Tate Modern din Londra, Fundația Guggenheim Veneția, Muzeul Național de Artă Modernă din București și Muzeul Național de Artă din Craiova, precum și din colecții private.
Publicul va avea ocazia să admire lucrări din prima perioadă de creație – una neexpusă vreodată – „Jupuitul/ Ecorșeu” (de la Liceul „Carol” din Craiova), realizată de Brâncuși cu profesorul său de anatomie pentru facultățile de medicină din țară. De asemenea, iese pentru prima dată din Centrul Pompidou opera „Piatră de hotar”, care reprezintă sfârșitul celei mai lungi serii din creația lui, precum și „Sărutul”, prima din aceasta aflându-se la Craiova. Expoziția de la Timișoara se va încheia cu o coloană a lui Brâncuși care pleacă pentru prima dată de la Pompidou. La muzeul de artă modernă din Paris se află mai multe, iar acum una dintre ele va putea fi văzută la Timișoara.
„Brâncuși: Surse românești și perspective universale” va cuprinde și alte opere esențiale, precum „Muza adormită” (în bronz) și două păsări – „Măiastra” (împrumutată de la Tate Gallery) și „Pasărea în văzduh” (de la Peggy Guggenheim Veneția), care a fost folosită și pentru afișul expoziției.
Vizitatorii vor avea parte de un audio-ghid bilingv, iar lectura textelor scrise de Daria Ghiu este făcută de actorii Florin Piersic Jr., în limba română, și de Ana Ularu, în limba engleză.
Organizarea expoziției a presupus eforturi mari de organizare.
„N-aș fi reușit fără susținerea de la Timișoara, a trebuit să avem condiții drastice pentru găzduirea expoziției. Operele sunt împrăștiate în toată lumea, sunt greu de transportat, iar muzeele țin la ele și foarte greu se obțin împrumuturile. Ideea a fost să-l aducem pe Brâncuși acasă și să arătăm că el a fost legat de România, nu a pierdut legătura cu compatrioții. Brâncuși era mândru mereu de ce a făcut în România. Ideea mea a fost să arăt că compatrioții au crezut în el și l-au ajutat cumpărându-i opere, așa s-a constituit un ansamblu de opere. Nici în comunism Brâncuși nu a fost renegat. (…) În expoziție am adus opere de la Centrul Pompidou care n-au ieșit niciodată din atelier: Piatră de hotar și Coloana, dar veți vedea și Măiastra”, a spus Doina Lemny, curatoarea expoziției.
„Este un moment istoric (…). Muzeul Național de Artă l-am găsit fără capacitatea de a găzdui astfel de expoziții, nici administrativă, nici a infrastructurii, acum doi ani. Am reușit să facem din acest muzeu un loc de cultură în care putem aduce reprezentații din domeniul artelor vizuale de cel mai înalt nivel. Avem un muzeu național de artă cu o echipă care s-a conectat cu sectorul cultural local și a căpătat experiența gândirii în afara cutiei”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Expoziția va fi deschisă în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 20:00. Lunea și marțea, precum și în perioadele 24 – 26 decembrie, pe 31 decembrie și 1 – 2 ianuarie 2024, va fi închisă.
„Ca în cazul oricărei expoziții a însemnat foarte multă muncă, fiind vorba de Brâncuși sunt niște lucrări foarte speciale, a fost un proces mult mai complex și complicat de a aduce aceste opere, în spate stă un proces a unei echipe foarte largi, atât din rândul celor patru organizatori, alături de o serie de oameni precum curatoarea expoziției, diverse firme și sponsori. A fost o muncă ce a durat mai bine de doi ani, a fost o idee născută înainte de pandemie, pregătirile au fost suspendate, dar în ultimii doi ani s-a lucrat extrem de mult. Sperăm că lumea va aprecia acest efort și va veni să vadă expoziția și credem că este o realizare importantă că îl aducem pe Brâncuși acasă în acest context al Capitalei Culturale. Cred că cel mai complicat a fost să obținem împrumutul lucrărilor și a fost complicat să asigurăm condițiile de transport și instalare, să comunicăm lucrările coerent ș.a.m.d. Sunt peste 8.000 de rezervări de vizite până acum, dintre care 3.000 de copii cu profesorii lor și cred că vor fi mult mai multe până la finalul expoziției”, a declarat Ovidiu Sandor, președintele Fundației Art Encounters.
„Brâncuși: surse românești și perspective universale” este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, fiind finanțată de Consiliul Județean Timiș.
Trimite articolul
XVor fi cativa : on a ” need 🙂 to be there ” basis! ATIT
-
Vioreleeee, mergi băiatule și bateți coasa!!
Si eu care crdeam ca este pentru muritorii de rand aceasta expozitie. Mare fraier si m-am inselat. Este nu pentru aia cu SUV uri si malai mult, nu si pentru prostime. Deci cultura in concluzie este numai peny=tru aia cu bani, ca si in EVUL mediu. Traiasca DEMUCRATIA.
pe prostii sunt aruncati banii publici !!!!
ce legatura are brancusi cu timisoara??? de ce nu sunt expusi pictorii banateni?? punem mizerii pe 2 milioane de euro…. specificul banatului nu exista???
-
confunzi capitala culturala oiropeana cu vreo rugă? da’ poti sa organizezi tu cu ceva specific strazii pe care stai tu, ce atata arta si cultura facuta de niste unii de pe alte strazi din oras? da’ ce zic eu de pe “strada ta”, mai bine doar cultura creata in locuinta ta!(gramezi de oameni de cultura au trait si traiesc in ea, nu?). plus ca ar fi mult mai ieftin!😂🤣😂🤪
#oare cat te mai costa o zi la un strand?
#noaptea mintii
#🤪
-
Pe cine vrei să aducă ”în legătură cu Timicioară”, uică Jiji?! Pe țața Veta, care vinde varză la tarabă-n Piața 700? Pe Monica Țațoiu, o altă țață din zonă? L-au adus pe cel mai mare creator român de talia mondială – patriarhul sculpturii moderne. Brâncuși are secție permanentă la Museum of Modern Art – New York, nu doar ”o expoziție din când în când”, lumea civilizată se bate ca să-l aibă.
-
In niciun caz un… oltean! Atat pot unii sa simta sau sa inteleaga din cultura… Dar exista si pentru ei arta, e o schela cu specific local in centru mai pe intelesul lor, are si plante, tot pe intelesul lor. 350000Eur.
-