Mai multe fotografii făcute de Constantin Duma pot fi văzute până în 7 ianuarie 2025 la Art Center, într-un spațiu al Universității de Vest din Timișoara aflat pe strada Oituz lângă Facultatea de Arte și Design.
Expoziţia „Libertate 1989: Timișoara – 35 de ani de la Revoluție” a avut vernisajul marți seara Evenimentul face parte din proiectul cultural-educativ „Imagine. Sunet. ’89”, inițiat de lect.univ.dr. Mădălin Mărienuț de la UVT.
Proiectul își propune păstrarea vie a memoriei Revoluției din 1989 în rândul tinerilor prin intermediul artelor vizuale, iar ediția din acest an este inclusă pe agenda mai largă de evenimente „Optzeci plus” organizate de Facultatea de Arte și Design, cu ocazia aniversării a opt decenii de la înființarea Universității de Vest din Timișoara.
„Fotografiam din hanorac. Scoteam aparatul, făceam două poze, repede, și îl băgam înapoi. Mergeam acasă și ascundeam filmele, pentru că te așteptai oricând la repercusiuni. Au urmat zile pline, zile cu spaimă, zile cu moarte. Sub ochii mei a sfârșit, sub șenilele unui TAB – soldatul n-o zărise! – prima victimă colaterală a Revoluției, o femeie de vreo 50 de ani. A fost, pur și simplu, strivită. Fotografiam de unde puteam, când puteam, lăsam aparatul pe la prieteni, fugeam. Fugeam cu toții, ca iepurii. Știu că a meritat”, își amintește Constantin Duma.
Lect.univ.dr. Mădălin Mărienuț a precizat că evenimentul vine ca o completare a manualului de istorie, care, din păcate, este precar în informațiile pe care le furnizează despre Revoluția din 1989.
„Mă închin în fața dumneavoastră, a timișorenilor, pentru că atunci, în ’89, dumneavoastră ați fost cei care ați înfăptuit Revoluția. Eu n-am fost decât un mic slujbaș în spiritul aparatului de fotografiat prin care am lăsat ca ceea ce se întâmplă să rămână ca un lucru obiectiv. Fac precizarea că niciuna dintre fotografiile de aici nu au nicio minimă procesare”, a declarat fotograful Constantin Duma la vernisaj.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!