Prezentăm mai jos evenimentele organizate între 17 și 19 februarie, pe care Fundația Art Encounters, le organizează sau la care și-a adus contribuția în mod decisiv. Printre acestea se regăsesc „Victor Brauner:Invenții și magie” cea mai importantă retrospectivă a artistului Victor Brauner organizată în Europa de Est, tururi ghidate parte a expoziției “Simetric, niciodată identitic” curatoriata de Diana Marincu directorul artistic al Fundației, cât și prezentarea cărții Doinei Lemny Brâncuși et ses Muses, de ziua lui Brâncuși la Librăria Două Bufnițe.
“Ne bucurăm că putem contribui, printr-o serie de evenimente remarcabile, la sărbătoarea culturală a unui oraș care anul acesta își spune multiplele povești despre trecutul, prezentul și viitorul lui, în cheia luminii ca simbol al coeziunii sociale. Îi invităm cu inima deschisă pe timișoreni și pe oaspeții orașului nostru să ia parte la evenimente speciale ce marchează debutul unui sezon cultural de excepție, unic în istoria Timișoarei”, subliniază Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters.
Vineri, 17 februarie
16:00 – 18:00: Vernisajul public al expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie” (Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara)
Expoziția retrospectivă dedicată artistului Victor Brauner conține picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întregul său parcurs profesional, atât din perioada românească, cât și din perioada sa pariziană. Cea mai importanta retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est își propune să fie un omagiu adus unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut până acum în țara sa de origine. Curatoarea Camille Morando a selectat picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960. Organizată în parteneriat cu Centrul Pompidou, care a acordat un semnificat împrumut de lucrări, această expoziție retrospectivă beneficiază de un design elegant și original semnat de arhitectul Attila Kim.
În weekend-ul de deschidere al programului cultural Timișoara 2023 accesul în expoziție este gratuit.
Organizatori: Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters, Institutul Francez din România.
Finanțator: Consiliul Județean Timiș.
Partener principal: Banca Transilvania.
Eveniment realizat cu sprijinul Comité Brauner, Arta Grafică, KPMG, Fondation du Judaïsme Français, Regina Maria.
Producție susținută de : Policolor & Constructim Mai multe detalii pe site-ul proiectului.
Sâmbătă, 18 februarie
11:00 – 12:00: Tur ghidat „Simetric, niciodată identic”, în limba engleză, susținut de Diana Marincu, directoarea artistică a fundației Art Encounters și curatoarea expoziției curente (Casa ISHO, Bd. Take Ionescu 46C).
Expoziția „Simetric, niciodată identic” a artistelor Ioana Bătrânu & Adela Giurgiu (cu două inserții video de Agnès Varda) face parte dintr-un demers curatorial și strategic al Fundației Art Encounters de a crea conexiuni între generații diferite de artiști, ale căror opere pot fi astfel contextualizate din punct de vedere conceptual, nu doar cronologic.
Expoziția este finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, iar intrarea este liberă.
14:00 – 15:00: Lansarea Catalogului „Victor Brauner: Invenții și magie” (Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara), în prezența editorului cărții, Camille Morando, și a unora dintre autori.
Expoziția “Victor Brauner: Invenții și magie” este însoțită de un catalog bilingv (română/engleză), care reunește texte inedite ale specialiștilor (români, francezi și americani) despre artist și despre lucrările expuse, o biografie analitică și note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner.
În cadrul evenimentului va avea loc o discuție între Camille Morando, curatoarea expoziției si coordonatoarea editorială a catalogului, Christian Derveloy, directorul general al tipografiei Arta Grafică și Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters. Printre invitații prezenți în sală se vor afla și unii dintre autorii textelor: Bernard Blistène, Cătălin Davidescu, Andreea Foanene.
Finanțarea catalogului a fost posibilă cu ajutorul sprijinului Arta Grafica și a Comitetului Brauner.
17:00 – 18:00: Tur ghidat „Simetric, niciodată identic”, în limba română, susținut de Germina Ion, mediator în cadrul Fundației Art Encounters (Casa ISHO, Bd. Take Ionescu 46C).
18:00 – 19:00: Vernisajul expoziției „Linia (de conduită), trăsătura (de caracter) și punctul (de vedere)” (Pavilionul ISHO, Bd. Take Ionescu 50-52)
Curatoriată de Ami Barak, expoziția prezintă desene, picturi și intervenții directe în spațiul expozițional prin care artista Liliana Mercioiu Popa abordează estetica ornamentului ca estetică naturalistă. Expoziția este găzduită de către ISHO și beneficiază de parteneriatul cultural al Fundației Art Encounters.
Duminică, 19 februarie
18:00 – 19:00: Prezentarea albumului Brâncuși et ses Muses, Éditions Gourcuff Gradenigo, 2023, în prezența Doina Lemny, autoarea cărții și curatoarea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, (Librăria La Două Bufnițe)
Evenimentul coincide cu ziua de naștere a lui Constantin Brâncuși și pune în lumină relațiile lui Constantin Brâncuși cu femeile din viața sa, alături de portrete și documente inedite, dar și de ilustrații abundente.
Expoziția „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale” va fi deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, și este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Evenimentul este finanțat de către Consiliul Județean Timiș și are ca partener principal Banca Transilvania.
(123)
Citiți principiile noastre de moderare aici!