Astfel, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.
În perioada 23-25 septembrie, Asociația CRIES din Timișoara organizează Festivalul LA PAS, în cadrul căruia lansează și a patra ediție a programului „Gustul ca patrimoniu”. Acesta urmărește creșterea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial.
În cadrul programului LA PAS, implementat de CRIES începând cu 2018 în cadrul programului de Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, asociația dezvoltă activități de valorificare a patrimoniului gastronomic local.
„Am decis să dedicăm această ediție a Gustului ca patrimoniu borșului ucrainean. Rețeta pregătirii preparatului era din anul 2020 depusă la UNESCO pentru adăugarea la lista patrimoniului cultural pe cale de dispariție, dar procesul de luare a deciziilor a fost accelerat din cauza <<impactului negativ>> al invaziei Rusiei în Ucraina asupra tradiției preparatului, cum au menționat oficialii UNESCO”, spune Mihaela Vețan, manager de proiect al programului LA PAS.
Sunt invitați să candideze pentru o rețetă de borș ucrainean, gătită în contextul gastronomiei locale din care provin, bucătari pasionați de gastronomie artizanală din țară.
CRIES își propune selectarea a cinci bucătari care vor avea posibilitatea să participe la Festivalul LA PAS luna viitoare la Timișoara, în vederea pregătirii unei rețete de borș împreună cu mai multe refugiate din Ucraina.
Apoi, bucătarii vor propune propria rețetă de borș, care va fi gătită și comercializată în restaurantele din România unde aceștia lucrează, pe parcursul lunii octombrie 2022. Asociația CRIES va contribui cu câte zece vouchere per restaurant, ca metodă de susținere financiară, astfel că 50 de persoane vor putea degusta borșul gratuit.
„Proiectul „Gustul ca patrimoniu” pornește de la premisa complexității relației dintre hrană și cultură, de la problematica mâncării ca vector cultural într-o lume globalizată, punând în discuție relația dintre gusturi și valori, structuri și moștenire sociale, și urmărește cercetarea asupra practicilor legate de mâncare, mâncatul împreună, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei și celelalte ritualuri asociate cu hrana”, precizează reprezentanții CRIES.
Dosar de aplicare
Dosarul de aplicare la „Gustul ca patrimoniu” trebuie să conțină:
- O scrisoare de intenție privind participarea la proiect, din care să rezulte motivația aplicantului;
- Restaurantul unde lucrează bucătarul aplicant;
- Informații despre parcursul profesional în domeniul gastronomic;
- Un link către un portofoliu de mâncăruri (opțional).
Aplicația se trimite exclusiv online la adresa lapas@cries.ro, până la data de 2 septembrie 2022.
Fiecare bucătar dintre cei cinci selectați beneficiază de o decontare a cheltuielilor de drum la Festival, cazare (o noapte) și zece vouchere de borș, plătite pentru zece consumatori din restaurantul în care bucătarul respectiv va găti ciorba de pe lista de patrimoniu UNESCO, reinterpretată în cheie locală.
Calendar
Calendarul proiectului Gustul ca patrimoniu ediția 2022 este următorul:
- 23 august -2 septembrie 2022 – primire candidaturi bucătari
- 3 – 11 septembrie 2022 – jurizare propuneri
- 25 septembrie 2022 – participare la Festival și la gătirea borșului ucrainean
- 29 septembrie – 12 octombrie 2022 – pregătirea propriei versiuni de borș
- 15 octombrie 2022 – oferirea voucherelor pentru restaurantele unde lucrează bucătarii câștigători
Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!